Voorkom relatieproblemen: leer werken aan je relatie

Leestijd: 2 - 4 min.
Voorkom relatieproblemen: leer werken aan je relatie

Liefde is belangrijk in ons leven. Een gelukkige relatie brengt tevredenheid en houdt stress op een afstand. En wie wil dat niet? Alleen blijft het meestal niet bij rozengeur en maneschijn. Bij hoge verwachtingen ligt teleurstelling op de loer. Zo kent elke relatie stroeve tijden. Na een tijdje komen de verschillen tussen partners sterker naar voren. Wat eerst spannend en anders was, wordt nu vervelend. Er kunnen ruzies ontstaan. 100% geluk is misschien ook niet haalbaar, maar hoe zorg je ervoor dat jij en je partner zo goed mogelijk met elkaar omgaan?

Ongeveer 70 procent van de Nederlanders heeft op enig moment in hun relatie last van relatieproblemen. Verloopt jouw relatie ook niet helemaal lekker? Er zijn oefeningen die je kunt doen om inzicht te krijgen in waar het nu mis gaat en hoe je dit aan kunt pakken.

Oefening – spiegelen

Als de relatie niet lekker loopt willen we vaak dat de ander verandert. We denken dat het beter wordt als de ander dit of dat (niet) doet. Helaas kunnen we een ander niet veranderen. We hebben wel invloed op onszelf.

Schrijf de slechte eigenschappen van je partner op. Waar erger jij je aan, wat wilde je dat hij of zij niet deed, waarover maken jullie ruzie? Haal nu de naam van je partner weg en vul je eigen naam in. Zou het goed zijn voor je als je een beetje van deze eigenschappen ook zou bezitten? Datgene waar je je aan ergert, zegt wellicht iets over jou. Als je dit scherp krijgt, kun je ervan leren. Kies er daarom twee uit en formuleer hoe je deze eigenschappen voor jezelf zou kunnen benutten. Probeer ook de ergernis aan je partner om te buigen naar waardering.

Oefening – liefdeskaarten

Van elkaar weten wat belangrijk is, draagt bij aan liefde. Onderstaande oefeningen kun je samen doen. Stel elkaar beurtelings dezelfde vraag. Nadat jij en/of je partner antwoord hebben gegeven, kun je er zelf nog informatie aan toevoegen. Per goed beantwoorde vraag krijg je het aantal punten dat op het kaartje staat. Hoe meer je goed hebt, hoe meer punten je hebt. De winnaar wordt bijvoorbeeld beloond door de ander met een lekkere massage of een ontbijt op bed.

Verbeter je relatie!

Wil jij aan de slag met het verbeteren van jouw relatie? Via Mirro kun je testen of en in hoeverre je relatie gezond is. In de zelfhulpmodule krijg je tips en oefeningen. Ook kun je je laten inspireren door het persoonlijke verhaal van een ander stel. Vaak is één van beide partners het sterkst gemotiveerd om de relatie te verbeteren. Als het lukt om je partner erbij te betrekken kun je ook een aantal onderdelen samen doen. Deze website is volledig gratis en anoniem. De module doorloop je zelfstandig, zonder begeleiding van een zorgprofessional, op het moment dat het jou het beste uitkomt.

Bron: Mirro