Hoe ‘zit’ dat eigenlijk? Waarom minder zitten en meer bewegen goed voor je gezondheid is

Leestijd: 4 - 6 min.
Buiten wandelen

Ben jij een onvermoeibare stuiterbal die op een eeuwige batterij lijkt te werken? Of zit je stiekem toch wel erg lekker in je luie stoel thuis? Iedereen heeft zijn eigen voorkeuren als het om bewegen gaat. Toch is beweging onwijs belangrijk voor je fysieke en mentale gezondheid. Enne.. dat valt of staat bij minder zitten. 😉 In dit artikel vertellen we je waarom minder zitten en meer bewegen zo goed voor je is.

Zo ‘zit’ het

Je hebt ‘m vast wel eens gehoord: ‘zitten is het nieuwe roken’. Klinkt misschien een beetje overdreven, maar je lichaam wordt er heel blij van als je niet te lang achter elkaar zit. Je voorkomt zo namelijk een hoop klachten, variërend van spierpijn en vermoeidheid tot problemen die nog vervelender zijn. Wat meer actie op een dag, dat is hartstikke fijn voor je been- en bilspieren! En meer goed nieuws: als je elk uur even opstaat, geef je je doorbloeding en verbrandingsmotor een flinke boost.

Een wc-bezoekje, een bakkie koffie of een praatje met de buurvrouw: er zijn genoeg redenen om regelmatig uit je stoel te komen. En ook op een drukke werkdag is geen smoes goed genoeg om het niet te doen. Je bent namelijk met iets heel belangrijks bezig! Want je verkleint niet alleen de kans op spierklachten, maar geeft je lichaam ook de mogelijkheid om voedingsstoffen in energie om te zetten. Dat draagt bij aan een fijne nachtrust en verkleint als klap op de vuurpijl de kans op hart- en vaatziekten!

Wist je dat?

Nederland is Europees kampioen. 🏆 Er is namelijk geen ander land in Europa waar zo’n groot deel van de bevolking dagelijks meer dan 8,5 uur stilzit. Oeps! Daarom heeft de overheid de Nationale Beweegminuut in het leven geroepen. Doe jij ook mee? 

Meer bewegen maakt je vrolijk

Wist je dat? Vaker staan geeft ook je emoties een positieve boost. Uit onderzoek blijkt dat mensen die regelmatig bewegen een stuk vrolijker zijn. Sterker nog: door in beweging te komen, verklein je zelfs de kans op angstige of depressieve gevoelens. Wauw! Dat positieve effect op je stemming is extra groot als je iets doet wat je zelf leuk vindt. Je merkt er dus minder van als je een bepaalde oefening stom of te zwaar vindt. Kies daarom voor leuke dingen die goed passen in jouw routine. Bijvoorbeeld een lange wandeling in je pauze of samen met anderen een beweegoefening doen. Meer bewegen op een fijne manier, daar sta je vanzelf voor op!

Doe het in je eigen tempo

Echte fanatiekelingen die drie keer per week de sportschool bezoeken, zijn toch supergezond bezig? Niet helemaal! Een paar keer per week intensief sporten, heeft weinig effect als je de rest van de week vooral op je (bureau)stoel zit. Sporten compenseert die zittende uurtjes dus niet. Eigenlijk ben je zelfs gezonder bezig als je met genoeg regelmaat matig intensief beweegt én overdag vaker uit je stoel komt. Je doorbreekt zo het patroon van te veel zitten en brengt regelmatig je hartslag even omhoog.  

Tips om meer te bewegen

Yes! Er zijn gelukkig allerlei manieren om op een simpele manier je been- en bilspieren in actie te krijgen. En dat kan ook als je een drukke kantoordag voor de boeg hebt. Bijvoorbeeld door een overleg lopend te doen, de trap te nemen of even wat drinken te pakken voor jezelf of een collega. Een paar tips:

1. Sta op als het kan

Herinner jezelf eraan om elk uur minstens 5 minuutjes staand of lopend door te brengen. Het kan helpen om een timer in te stellen of jezelf vaste beweegmomenten aan te leren. Bijvoorbeeld door een terugkerend overleg staand te doen, wandelend te bellen of door op te staan bij reclame op televisie.

2. Maak lunchwandelingen

Heerlijk! Even de buitenlucht opzoeken in de middag is een lekkere onderbreking van je dag. Je verzet je gedachten én profiteert van de extra beweging. Wist je dat een lunchwandeling niet alleen goed is voor je fysieke gezondheid, maar je ook creatiever maakt?

3. Neem vaker de trap

Hop, in de lift! Je knieën liften dan hè.. De trap pakken is heel goed voor je spieropbouw en gaat vaak net zo snel als de lift nemen. Het kost je dus weinig extra tijd, maar helpt je wel om op een eenvoudige manier meer in beweging te komen.

4. Doe het samen

Samen iets actiefs doen, is leuker dan alleen! In beweging komen met vrienden of familie is gezellig en motiveert. Gezellig wandelen of fietsen in de natuur, samen een dansje doen of je favoriete workout: maak het zo gek als je zelf wilt.

Minder zitten met Actify

Actify helpt je om van minder zitten een gewoonte te maken. Dankzij de tips en leuke mini’s in de app kom jij vaker in beweging, zonder dat je steeds naar sportschool hoeft. Kies bijvoorbeeld voor de serie ‘minder zitten, meer bewegen’ om op je eigen tempo nieuwe beweeggewoontes te vormen. Met de app vorm je jouw eigen routine én check je dagelijks hoeveel stappen je zet dankzij de stappenteller.  

Actify, de activiteitscoach

#34 in Gezondheid en vitaliteit

4.2 • 431 beoordelingen