Waarom eten we graag ongezond?  

Leestijd: 4 - 6 min.
Vrouwen eten friet

Kan jij soms ook zoveel zin hebben in een vette hap? Of ben je meer het ‘zoete trek’ type? Snaaien kan heerlijk zijn, maar die suikerdip en extra kilo’s op de weegschaal geven vaak een bittere nasmaak. Waarom eten we dan toch zo graag ongezond? En hoe gooi je het roer om? In dit artikel geven we je tips en ontdek je wat feiten en fabels zijn over (on)gezond eten.  

‘Alles wat ongezond is, is lekker’ 

Zeg nou eerlijk, bijna niemand roept op vrijdagmiddag: ‘ik heb echt trek in een verse fruitsalade, want ik ben zó toe aan een portie vezels en vitamines!’ Dat terwijl een bruine fruitschaal er bij de meesten met gemak in gaat. 😉 Is gezond nou echt minder smakelijk dan ongezond? Of is het een kwestie van: ‘wat de boer niet kent, dat vreet die niet’? Het antwoord ligt ergens in het midden. 

Mensen houden van nature van zoet en vet. Dat is aangeboren. Maar voordat dit jouw ultieme smoes wordt om een zak chips of M&M’s open te trekken: je kunt ook een gezonde draai geven aan je zoete of zoute cravings. Het is namelijk mogelijk om je smaakpapillen te trainen. Zo leer je te genieten van de gezondere suikers en vetten die je uit groente, fruit, noten, zaden en andere onbewerkte voedingsmiddelen haalt.  

‘Ongezond eten is goedkoper’ 

Geef jij de inflatie de schuld van je lovehandles? Tuurlijk, we leven in dure tijden, maar er zijn gelukkig ook veel manieren om voor weinig geld een gezonde en smaakvolle maaltijd op tafel te zetten. Je kunt er zelfs geld mee besparen! Kies bijvoorbeeld voor seizoensgroenten en sla je boodschappen lokaal in. Groente en fruit zelf snijden, in plaats van voorgesneden inkopen, is ook een stuk voordeliger. Geen tijd of geduld voor? Zet de radio aan en maak er een ontspannen me-time momentje van.  

Wist je dat?
Wist je dat diepvriesgroenten en diepvriesfruit vaak goedkoper, maar net zo gezond zijn? 

‘Ongezond eten is verslavend’ 

Ben jij een suiker junkie? Dat kan kloppen, want het eten van suiker (maar ook vet) activeert het beloningssysteem in je hersenen. Dit is waarom met name ongezond eten een verslavend effect kan hebben. Gelukkig kun je ook in eenvoudige stappen minderen met suikers en slimme gezonde keuzes maken. Swap je hap en vervang een ongezond zoet tussendoortje bijvoorbeeld voor een fruitsnack.  

5 tips om gezond eten lekker en leuk te vinden 

Tip 1: Ga met een volle maag naar de supermarkt 

We eten niet alleen graag ongezond omdat het lekker is, maar vooral ook door slimme marketing in supermarkten. Denk bijvoorbeeld aan de chocoladerepen die je aanstaren bij de kassa. Met deze eerste tip voorkom je impulsaankopen, waardoor je thuis minder snel in de verleiding komt om te gaan snaaien. Zet in plaats van ongezonde snacks, gezonde varianten op je boodschappenlijstje. Wat dacht je van ongezouten noten, snoepgroentes of je lievelingsfruit? 

Tip 2: Check het etiket  

Heb je tip 1 toegepast en ben je inmiddels met een volle buik aangekomen in de supermarkt? Houd dan deze minicursus etiketten lezen bij de hand! Zo trap jij niet in misleidende kreten of schuilnamen voor suikers en neem je de juiste producten mee naar huis.  

Tip 3: Pas de 80/20 regel toe 

Koekjes, chocola en pizza uit je leven bannen voor een gezonde leefstijl? Dat is niet nodig. Pas de 80/20 regel toe en zorg ervoor dat je 80 procent van de tijd gezond eet, terwijl je de overige 20 procent de teugels wat laat vieren. Vergeet niet om bewust te genieten van jouw guilty pleasure. Dit motiveert je om na het snacken de gezonde draad weer op te pakken.  

Tip 4: Richt je huis gezond in 

Wist je dat een gezonde inrichting van je huis, je kan helpen met het weerstaan van eetverleidingen? Verstop bijvoorbeeld snoep en snacks of bewaar ze in dichte potten en trommels en zet groente en fruit in het zicht. 

Tip 5: Drink voldoende water 

Je hebt minder snel trek wanneer je genoeg drinkt. Bovendien heeft voldoende water drinken nog veel meer gezonde voordelen. Lees hier meer over in dit artikel

Maak van gezonder eten een gewoonte met Actify 

We eten niet alleen graag ongezond omdat het lekker of makkelijk is, maar vooral omdat het een gewoonte is. En dat is goed nieuws! Ongezonde gewoontes kun je namelijk vervangen door gezonde gewoontes. Actify helpt je daarmee graag op weg. Start bijvoorbeeld met de serie ‘Vol met gezonde calorieën’ en ontdek stap voor stap hoe makkelijk en lekker gezond eten kan zijn! 

Actify, de activiteitscoach

#34 in Gezondheid en vitaliteit

4.2 • 431 beoordelingen