Wil jij strak de zomer in?

Leestijd: 2 - 3 min.
Wil jij strak de zomer in?

Over een paar maanden is het weer volop zomer. De zon, de zee en het strand lonken. Misschien vind je dat je nog wel een kilootje kwijt kan om goed in je badkleding te passen. Speciaal voor jou 5 veelgestelde vragen over afvallen op een rijtje.

1. Mag ik een beetje afvallen met een gezond gewicht?

Stel, je hebt geen overgewicht, maar je wilt een paar kilo afvallen. Met een gezond gewicht mag dat. Als je toch een paar kilo’s kwijt wil, zorg er wel voor dat je boven een BMI van 18,5 blijft en dat je gezond eet. Met de Schijf van Vijf als richtlijn eet je voldoende en gezond.

2. Hoe kan ik snel en gemakkelijk afvallen?

Helaas bestaat het niet: 5 kilo of 10 kilo afvallen in een week. Het zou volgens adverteerders mogelijk zijn, maar je verliest dan voornamelijk vocht en geen vet. Het is beter om langzaam maar blijvend af te vallen, door te wennen aan een nieuw gezond eetpatroon, dan snel af te vallen voor een korte duur.

3. Wat is een goed dieet om af te vallen?

Afvallen kan op veel manieren, maar ze zijn lang niet allemaal gezond en over langere tijd effectief. Als er één afvaldieet langdurig zou werken, dan was de rest niet nodig. Kies liever een verantwoord eetpatroon, waarbij je geleidelijk afvalt en toch alle voedingsstoffen binnenkrijgt.

4. Kan ik afvallen door te sporten?

Het kan je zeker helpen. Sporten is gezond, maar het maakt ook hongerig en moe, dus de verleiding om meer te eten is groot. Maar dan val je niet af. Daarom is het belangrijk om ook goed op je voeding te letten.

5. Hoe krijg ik met afvallen een platte buik of slanke bovenbenen?

Wat sommige websites en tv-reclames ook beloven, het is niet mogelijk om plaatselijk vet te verbranden. Als je afvalt, gaat dit geleidelijk over je hele lichaam. Als het vet rond je middel verdwijnt, kun je wel gaan trainen om je buikspieren zichtbaarder te maken. Zo kun je ook je beenspieren trainen om strakkere benen te krijgen.

Bron: Voedingscentrum