Zware of vermoeide benen

Leestijd: 2 - 2 min.
Zware of vermoeide benen

Iedereen heeft wel eens gehoord van zware benen. Misschien heb je er zelf ook wel eens last van. Vaak gebeurt dit als je heftig hebt gesport of een hele dag hebt gestaan. Sommige mensen hebben echter vaker zware én vermoeide benen. Dit kan het gevolg zijn van een slechte bloedcirculatie. Als dat zo is, kan dat nare gevolgen hebben.

Oorzaken

De grootste oorzaak van zware benen is een slechte bloedcirculatie. Dit kan erfelijk bepaald zijn, sommige mensen zijn geboren met een dergelijke doorbloeding. Andere oorzaken van zware benen zijn:

  • Leefstijl: roken, weinig bewegen, staand werk
  • Overgewicht
  • Zwangerschap
  • Lang achterelkaar staan

Risico’s

Een slechte doorbloeding van de benen kent nare gevolgen. Zo kunnen er spataderen ontstaan, maar ook kunnen aderen verstopt raken door bloedklonters of een veneuze zweer.

Een veneuze zweer is een huidzweer waarbij een gedeelte van de huid is afgebroken. Hierdoor zie je het onderliggende vlees liggen. Deze zweren ontstaan vooral boven de enkel en komen het meest voor bij oudere mensen (met name bij vrouwen). 

Omgaan met

Er is een aantal manieren waarop zware en/of vermoeide benen beperkt kunnen worden.

Bewegen

Bewegen is een zeer prettige manier om zware en/of vermoeide benen zoveel mogelijk te beperken. Bewegen stimuleert het bloed tot circulatie. Activiteiten als joggen, fietsen, zwemmen en wandelen zijn hierbij uiterst geschikt.

Smeren

Elke dag de benen insmeren, bijvoorbeeld na het douchen met een voedende crème, is prettig voor de bloedcirculatie. Wanneer je de huid van onder naar boven insmeert zorgt dit voor een massage-effect.

Voeding

Voeding met veel voedingsvezels, fruit en koolhydraten kan bijdragen aan gezonde hart- en bloedvaten. Het drinken van genoeg water en bijvoorbeeld kruidenthee vullen dit goed aan.

Bron: Voedingscentrum