7 tips voor een gezonde spijsvertering

Leestijd: 2 - 3 min.
7 tips voor een gezonde spijsvertering

Wil jij graag actief aan de slag met een gezonde spijsvertering? Deze zeven tips helpen je om je stoelgang daadwerkelijk te verbeteren.

1. Drink water

Het is belangrijk om gedurende de dag voldoende te drinken. Drink daarom zo’n anderhalve liter water per dag. Als je te weinig drinkt, is de kans op verstopping (obstipatie) groter.

2. Rook en drink niet

Dit zijn twee facetten die schadelijk zijn voor de spijsvertering. Het slijmvlies op je maag en darmen wordt aangetast door het roken. De alcohol zorgt voor een aantasting van het slijmvlies van je mond, slokdarm en maag.

3. Kruidendrankjes

Er zijn verschillende kruiden die eraan bijdragen dat je spijsvertering weer
wordt geactiveerd. Drink bijvoorbeeld pepermuntthee of gebruik eens wat gember.

4. Even geen dutje doen

Als je meteen na het eten even gaat slapen, vertraagt dit je spijsvertering. Hierdoor wordt het eten niet of onvoldoende verteerd.

5. Genoeg bewegen

Als je regelmatig sport en beweegt, stimuleer je de darmen. De darmen zijn erg belangrijk voor zowel de spijsvertering als de stoelgang.

6. Toiletteren

Zorg ervoor dat je op tijd naar het toilet gaat. Als je dit niet doet beïnvloedt je je spijsvertering negatief en werk je een verstopping (onbewust) zelf in de hand. Mede hierdoor ontstaat een moeilijke stoelgang.

7. Gevarieerd eten

Het is van belang dat je vezelrijk en vooral gevarieerd eet. Daarbij is het ontbijt essentieel: het brengt dagelijks je spijsvertering op gang. Probeer ook vezelrijke producten te eten zoals volkorenbrood en zilvervliesrijst.

Je zult merken dat je spijsvertering binnen afzienbare tijd verbetert als je deze adviezen opvolgt. Mocht je met deze tips niet verder komen, neem dan contact op met je huisarts of diëtist. 

Makkelijk een gezonder leven dat echt bij jou past? Ga voor gezonde gewoontes in mini stappen met de Actify Vitaliteitscoach app! Hier vind je inspiratie voor elke dag, zoals heerlijke recepten, begeleide meditaties én een stappenteller. Probeer het doel ‘Gezonder leven’ en ontdek een gezonder leven dat bij jou past!