Hoe ontspan je als werk en privé niet in balans is?

Leestijd: 5 - 8 min.
ontspanning werk en prive balans

Met een kind aan je benen op tijd die video call met je collega’s in, ’s avonds voor het slapen gaan met 1 hand de broodtrommels van de kids klaarmaken en met je andere hand je werk-laptop nog even openklappen. En was het vandaag gelukt om een gezonde maaltijd klaar te maken? Druk, druk, druk. Ben jij de balans tussen werk en privé ook even kwijt en is ontspanning ver te zoeken? Lees verder!

Doordat we in deze uitzonderlijke corona fase veel thuis zijn, is de scheiding tussen werk en privé nagenoeg verdwenen. Voor de 1 een verademing, voor de ander een scene uit een horrorfilm. Hoe geef je tussen alle stress door, gehoor aan je eigen behoefte aan ontspanning en routine? Zodat het thuis een beetje gezellig blijft. Ontdek in dit artikel hoe je in 4 stappen al een heel eind komt.

Maak je wel eens een afspraak met jezelf? Zet je moment van ontspanning gewoon in je agenda. Niks raars toch? Hoe harder je werkt, hoe meer pauze je nodig hebt.

Waarom ontspanning en balans juist in hectische tijden belangrijk is

Eerst even terug naar de basis, wat levert ontspanning je op? Ken je dit oude Zen gezegde?

Mediteer 20 minuten per dag, behalve als je het druk hebt; mediteer dan een uur.

Dus waar wacht je nog op; plof neer in je lotushouding en mediteren maar. ? We realiseren ons dat dit makkelijker gezegd is dan gedaan. Maar het geeft wel een idee hoe belangrijk rust nemen is. En dat het eigenlijk heel logisch is dat je meer rust mag nemen zodra de druk toeneemt.

Las een pauze in

Wie regelmatig een pauze inlast, is niet alleen beter opgewassen tegen de hectiek van de dag, maar is ook creatiever en denkt in kansen en mogelijkheden. Kortom, je laat je niet zo gauw meer leiden door de waan van de dag.

Maak van je nachtrust je hoogste prioriteit. Slaapgebrek is funest voor productiviteit en verandert je van een stabiel, uitgerust mens in een ongeduldige en emotionele bom van frustratie. Deze 2 tips helpen je met beter slapen.

  1. Zet je wekker 2 keer per dag
    1 keer om op tijd op te staan en 1 keer om op tijd te gaan slapen.
  2. Drink na 15.00 uur geen koffie meer
    Een kopje van dit energieopwekkende drankje heeft een uitwerktijd van zo’n 6 uur.

Dit artikel over beter slapen in stressvolle tijden geeft je nog meer inzichten.

In 4 stappen op weg naar meer ontspanning en balans

Heb jij in drukke tijden soms ook het geheugen van een vergiet? Je hersenen hebben tijd nodig om informatie van je kortetermijngeheugen naar je langetermijngeheugen te verplaatsen. Als je telkens afgeleid bent door bijvoorbeeld whatsapp, social media en je kinderen, dan snap je nu waarom je dingen vergeet. Meer ontspannen kun je leren en het helpt je met het onthouden van alles wat die dag belangrijk is. De gedachte dat meer ontspannen je juist tijd en rust oplevert, dat geeft moed toch? Maar hoe pak je dat aan? We hebben 4 simpele stappen voor je die je op weg helpen. Ooit gedacht dat jij dat rustpunt in een orkaan kunt worden? ?

Stap 1: Ontdek wat ontspanning betekent voor jou

Voor de een is een douche van 10 minuten genoeg om een drukke dag af te sluiten, terwijl de ander liever een uurtje door de natuur wil fietsen of wandelen. Ontdekken wat jou ontspant, geef inzicht. Zorg ervoor dat het woordje ‘moeten’ hier geen rol in speelt. Zodra ‘moeten’ namelijk om de hoek komt kijken, is ontspanning ver te zoeken. Even echt iets voor jezelf doen waar je blij van wordt. Dat kan ook niks doen zijn. Want als jij niks doet, geeft dat ruimte in je brein om de boel daar eens op te ruimen.

Stap 2: Focus op wat wel kan

Het is lastig en wennen, een moment voor jezelf nemen terwijl het voelt alsof alles en iedereen op jou leunt. Zet je schuldgevoel en de verleiding om te zeggen dat het gewoonweg niet lukt opzij en draai het eens om. Waarom lukt het wel om steeds drukker te zijn en voelt een momentje ontspannen als nutteloos? Focus op wat wel kan. Op welk moment van de dag kan jij je ontspanning wel pakken? Laat in de avond als de kids slapen? Of juist vroeg in de ochtend? Wat kan er wel? En bedenk je wat het je oplevert als je je rust wel pakt. Zie je jezelf al zitten morgenochtend, alleen aan de keukentafel terwijl de rest nog slaapt, genietend van een kopje koffie in stilte? Alleen die gedachte geeft al rust toch! Probeer het en beloof jezelf meer rust!

‘Is de dag nog van jou?’ Zet je timer en stel jezelf deze vraag halverwege de dag. Is het antwoord nee? Wat kun je doen om je dag bij te stellen? Is je antwoord ja? Yes, goed bezig!

Stap 3: Meer balans door het afsluiten en plannen van je dag

Zit jij ook wel eens met je handen in het haar te denken ‘wat heb ik nu eigenlijk voor zinnigs gedaan vandaag?’ Niet fijn. Het geeft rust om je dag met een voldaan gevoel af te sluiten. Heb je eindelijk tijd om op de bank te ploffen? Pak er een pen en papier bij en schrijf op wat die dag wel gelukt is. Er is altijd wel iets, hoe klein het ook is.
Stel jezelf daarna de vraag ‘wat is het belangrijkste dat ik morgen doe?’ Je dag plannen geeft rust en inzicht. Vergeet niet om morgen een moment van ontspanning in je agenda te zetten!

Stap 4: De stoplicht methode

Zet de wereld even op pauze en schrijf, bijvoorbeeld op zondag, de week van je af met behulp van de stoplicht methode. Hoe was je week? 

  • Wat ging goed en blijf je zo doen? (Groen). 
  • Wat kon beter en ga je volgende week anders doen? (Oranje). 
  • Wat voelde niet goed en waar ga je mee stoppen? (Rood). 

Herhaal dit de week erna weer en kijk welke inzichten je dit oplevert. Kies vervolgens niet meer dan 3 acties uit die je gaat veranderen. Houd het klein en wees lief voor jezelf. Wist je dat het kan helpen om iets aan jezelf te beloven? Een belofte is lastig om te verbreken.

Weet dat een nieuwe gewoonte aanleren, tijd kost. Wat helpt is om je stappen klein te houden, veel te herhalen en jezelf de tijd gunnen om te wennen. Neem gerust een kijkje in dit artikel over goede voornemens voor een extra dosis start-motivatie!

Maak je me-time extra leuk
Doe iets waar je echt blij van wordt, niet even dat klusje tussendoor. Zo ontspan je niet alleen beter, maar verheug je je ook eerder op je volgende mini break.

Meer ontspanning met een app

Wat zouden we je nu graag die toverstaf geven die jou in 1 ‘simsalabim’ verandert in een ontspanningsgoeroe. ? Helaas werkt het niet zo, maar we hebben wel een app voor je!

Deze gratis app is eigenlijk een persoonlijke coach die snapt hoe druk jij bent. Daarom zijn de tips die hij geeft klein en passen ze in een druk leven. Je kiest zelf wat je gaat doen en de coach motiveert je terwijl jij steeds dichterbij jouw nieuwe gezonde gewoonte komt. Het proberen waard toch?

Actify, de activiteitscoach

#34 in Gezondheid en vitaliteit

4.2 • 431 beoordelingen