Behoefte aan zoetigheid? Waar komt dat door?

Leestijd: 2 - 3 min.
Behoefte aan zoetigheid

Soms kan het echt voelen alsof je suiker nodig hebt. Suiker heeft een gezond lichaam eigenlijk niets essentieels te bieden. Het biedt tijdelijke energie, maar doordat het suiker zo geconcentreerd is, krijg je er stress van.

Je hormoonsysteem gaat allerlei heftige maatregelen nemen om de suiker te verwerken en raakt daarvan uit balans. Als je veel suiker blijft eten, gaan er zelfs allerlei dingen stuk in je lichaam. Je bloedvaten bijvoorbeeld en je alvleesklier kunnen erg aangetast worden door suiker. Suiker is dus geen ‘lekkere’ energie voor je lichaam. Bewerkte of geraffineerde koolhydraten zijn ook gewoon suikers.

Suikerbehoefte

Toch kun je het gevoel krijgen dat je echt iets zoets moet hebben. Gelukkig is er in zo’n geval een mooi medicijn om te voorkomen dat je verslaafd raakt aan suiker. Dat medicijn is een gezonde portie nieuwsgierigheid. Want als je durft mee te gaan in het idee dat je lichaam liever geen suiker wil, is de vraag: welke behoefte zorgt er dan voor dat dat je op zoek gaat naar zoetigheid?

Echte behoefte

Wat is de echte behoefte? Er zijn veel mogelijke antwoorden op die vraag. Een voorzet: het zou kunnen dat je moe bent. Het gevoel dat je geen energie meer hebt, vertalen mensen per ongeluk wel eens in ‘…dus ik heb energie nodig: iets zoets!’. Maar als je rust nodig hebt, helpt suiker niet. Je zou ook behoefte kunnen hebben aan voedingsstoffen.

Voorkom schaarste

Als je overdag te weinig eet of te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt omdat je geen gezonde dingen eet, ervaart je lichaam een tekort. Het zal proberen je alles te laten eten wat je tegenkomt. Bij voorkeur dingen met veel brandstof erin, vanwege het gevoel dat er tekorten zijn. Dat duidt op schaarste. En suiker is pure brandstof, dus dat lijkt een mooie oplossing.

Behoeftes vervullen

Zo zijn er nog veel meer mogelijke behoeftes waarbij je naar suiker of zoetigheid kunt grijpen. Boos worden op jezelf werkt vaak niet. Je wordt daar alleen maar opstandig van, of gaat je ‘zielig’ voelen. Als je op onderzoek uitgaat en je echte behoeftes leert kennen en vervullen, zal de behoefte aan zoetigheid afnemen. Reken er wel op dat je even moet doorzetten, want de oude gewoontes zul je moeten doorbreken.

Jezelf aanleren om van de suiker af te blijven? En juist voldoende groente en fruit te eten? De Actify Vitaliteitscoach app helpt je er een gezonde gewoonte van te maken! Zo vind je er simpele gezonde acties voor iedere dag en smakelijke recepten om zelf uit te proberen. Speciaal ontworpen in samenwerking met gecertificeerde diëtisten. Ontdek het doel ‘Gezonder eten’ en eet in mini stappen gezond!