Ben jij een emotionele eter?

Leestijd: 3 - 4 min.
Ben jij een emotionele eter?

Waar de buurvrouw met heftige emoties een eind gaat hardlopen, grijp jij een reep chocolade. Voorafgaand aan een belangrijk gesprek, snack je snel iets om je zenuwen te onderdrukken. Herkenbaar? Dan is het mogelijk dat jij een emotionele eter bent.

Mensen die eten vanwege emotionele redenen, eten vaak niet omdat ze écht trek hebben. Zij eten emoties weg die ze op dat moment liever niet onder ogen willen komen. Het probleem van deze manier van eten, is dat je op langere termijn minder goed in staat bent om met emoties om te gaan. Je lost je problemen namelijk niet op, maar je probeert ze letterlijk weg te eten.

Oorzaken

Emotioneel eten kan verschillende oorzaken hebben, die voor iedereen variabel zijn. Dit zijn bijvoorbeeld zaken als angst of verveling. Daarnaast is het mogelijk dat jij het gevoel hebt dat je geen controle (meer) hebt over je leven. Je voelt je hopeloos en opnieuw ga je eten.

Soms eet je zonder dat je het door hebt. Daarna voel je je meteen schuldig. Als dit bij jou het geval is, kun je een emotionele eter zijn. Na een heftige ruzie heb je weer behoefte aan eten, zonder dat je honger hebt. Je kunt er in dat geval van uitgaan dat je regelmatig eet vanuit emotionele motieven.

Emoties onder ogen komen

Het is belangrijk voor een emotionele eter om je emoties op een andere manier onder ogen te komen. Daarom is er een aantal stappen die je kunt doorlopen om dit emotionele eten te verslaan.

Vijfstappenplan:

  1. Wat is je reden? Achterhaal wat voor jou de reden is om emotioneel te eten. Ben je verdrietig of ben je juist verveeld? Als je weet wat er aan de hand is, kun je jouw probleem bij de kern aanpakken. Je kunt er dan  en vanaf dan er anders mee omgaan.
  2. Signaalherkenning. Zorg ervoor dat je niet wordt meegevoerd door je emoties. Als je een specifieke trek krijgt, zoals trek in chocolade, weet je dat je emotioneel gaat eten.
  3. Niet kopen. Als je weet dat je altijd trek hebt in hetzelfde tijdens zo’n emotionele bui, moet je ervoor waken dit eten te kopen. Zo voorkom je tijdens zo’n moment dat je naar ongezonde producten grijpt. Zorg er als alternatief voor dat je gezonde dingen in huis haalt.
  4. Structuur. Sla geen maaltijden over. Als je dit wel doet is de kans dat je ongezonde dingen gaat nuttigen groter.
  5. Alternatief. Bedenk een alternatief voor bepaalde situaties. Als je altijd op hetzelfde moment bij dezelfde emotie voor chips ging, ga je nu een goed boek lezen. Of neem een bad en doorbreek je patroon.

Het is natuurlijk niet makkelijk om van de één op de andere dag te stoppen met emotioneel eten. Wel is het mogelijk om je patroon te doorbreken, maar daar heb je wilskracht voor nodig. Als je er vanaf wilt, dan lukt dat jou. Schakel eventueel de hulp van een professional in.

Lekker gezond eten en snacken? De Actify Vitaliteitscoach app helpt je er een gezonde gewoonte van te maken! Zo vind je er simpele gezonde acties voor iedere dag en smakelijke recepten om zelf uit te proberen. Speciaal ontworpen in samenwerking met gecertificeerde diëtisten. Ontdek het doel ‘Gezonder eten’ en eet jezelf in mini stappen gezond!