Blue Zones: leefstijl tips voor een lang, gezond en gelukkig leven

Leestijd: 5 - 7 min.
Blue-zone-gezond-blij-oud

Steek jij deze zomer de grens over? Misschien bevindt je vakantieadres zich wel in een 'Blue Zone'. Een gebied waar de oudste mensen op aarde wonen. Én waar ze bovengemiddeld fit, gezond en gelukkig zijn! In dit artikel nemen we je mee op reis en onthullen gaandeweg de geheimen van deze Blue Zone bewoners. We geven je tips hoe je van je eigen omgeving een Blue Zone kunt maken! 

Wat zijn de Blue Zones?

De Blue Zones zijn vijf gebieden, verspreid over de wereld. Op deze plekken leeft men langer dan de gemiddelde mens. Om precies te zijn vind je de Blue Zones in Italië (Sardinië), Griekenland (Ikaria), Japan (de Okinawa-eilanden), Costa Rica (het schiereiland Nicoya) en in de VS (bij Zevende-dags Adventisten in Loma Linda, Californië).  

We horen je denken: wat is het geheim van deze Blue Zone bewoners? Oftewel ‘Blue Zoners’. 😉. Zit er een magisch goedje in hun water? Hangt er iets in de lucht? Het antwoord is minder mysterieus, maar wél interessant. Amerikaanse journalist Dan Buettner kwam 20 jaar geleden tot de ontdekking dat de specifieke leefstijl van de lokale bevolking van de ‘Blue Zones’ de belangrijkste reden is van de hoge leeftijd en goede gezondheid. Een combinatie van voeding, beweging, sociale activiteiten, zingeving en leefomgeving maakt dat er opvallend veel blije en gezonde senioren leven op bepaalde plekken op aarde.  

Wist je dat?

Nee, de bewoners van de ‘Blue Zones’ zijn geen smurfen. 😉 De Blue Zones hebben hun naam te danken aan het feit dat hun ontdekker Dan Buettner deze gebieden met een blauwe stift had omcirkeld voor een presentatie. 

Reisgids Blue Zones: een rondje om de wereld

In dit artikel nemen we je mee op reis en verzamelen we onderweg souvenirs in de vorm van stapjes. Stapjes om gezonder, ouder en gelukkiger te worden. We starten ons avontuur dicht bij huis: Europa. 

Blue Zone bestemming 1 | Samen genieten in Europa

La vita è bella! Een vakantie in Italië is puur genieten. De natuur, het heerlijke eten en het prettige klimaat zijn daar natuurlijk de perfecte ingrediënten voor. Het lijkt erop alsof de Italianen zelf ook elke dag vakantie vieren. Net als de Grieken die leven op het Blue Zone eiland Ikaria. Wat in beide Zuid-Europese landen opvalt, is het aantal vitale ouderen dat het straatbeeld bepaalt. Fit, kwiek en vol levenslust! Het geheim van deze mensen? Naast het vele bewegen (elke dag te voet het heuvelige landschap trotseren voor je boodschappen bijvoorbeeld), de tijd nemen voor rust (middagdutjes) en het heerlijke gezonde eten (wat weinig tot geen dierlijke ingrediënten bevat), is er een andere factor die opvalt. In Zuid-Europa vier je namelijk samen het leven. En dat heeft een geweldig effect op je lijf en geest! Er is zelfs wetenschappelijk bewijs voor dat samenzijn gezond is. Een sociaal netwerk is dus een belangrijk ingrediënt voor een gezond en gelukkig leven.

Wist je dat?

Er is zelfs een dieet vernoemd naar de Italiaanse leefstijl: het Pioppi-dieet! Pioppi, een Zuid-Italiaanse dorpje, is één van de gezondste plekken ter wereld. De inwoners van Pioppi worden gemiddeld 10 jaar (!) ouder dan gemiddeld. En op een leuke manier: ze lijden niet aan chronische ziektes.

Blue Zone bestemming 2 | Op outdoor avontuur in de VS

Bestemming twee: welcome to the USA! Maar is superoud worden in goede gezondheid niet alleen the American dream? Als je aan Amerika denkt, heb je waarschijnlijk niet direct het beeld voor ogen met mensen die blaken van gezondheid. Overgewicht is namelijk een hardnekkige welvaartziekte in de VS. Toch kent ook dit werelddeel een plaats waar mensen zowel letterlijk als figuurlijk lekker in hun vel zitten. In Lomo Linda (Californië) leeft de plaatselijke bevolking vooral buiten. En in de buitenlucht bewegen deze mensen bovengemiddeld veel. Daarnaast draagt het verbod op alcohol en sigaretten in deze regio eraan bij dat veel inwoners hier 100 jaar of ouder worden. That’s fantastic isn’t it? 

Blue Zone bestemming 3 | Back to basics in Azië 

Stap snel in, want we vervolgen onze reis naar een ander continent. De bestemming? Japan! Hier zijn de mensen ware meesters in oud worden. In dit stukje Azië heeft haar bevolking namelijk de hoogste levensverwachting bij geboorte ter wereld (in 2020 81,4 jaar voor mannen en 87,5 jaar voor vrouwen). En wist je dat dit ook het land met de op een na grootste populatie honderdjarigen ter wereld is? Vooral de Japanners in Okinawa beheersen de kunst van lang en gelukkig leven als geen ander. Wat opvalt in hun dagelijkse routine, is dat ze kleine porties eten. Op het menu staan voornamelijk plantaardige recepten zonder toevoegingen. Puur natuur genieten dus! 

Tip!

Ontbijten met groente? Als het aan de Japanners ligt het liefst elke dag! Deze gezonde gewoonte zorgt ervoor dat zij het groentedoel elke dag weer op hun slofjes halen. In de Actify-app vind je inspiratie hoe jij ook een lekker ontbijtje kunt klaarmaken met groente.

Blue Zone bestemming 4 | Een reis naar binnen in Midden-Amerika

Voordat we terug in Nederland alle kennis in de praktijk gaan brengen, strijken we als afsluiter van onze reis neer in Costa Rica. Op het schiereiland Nicoya wordt de bevolking gelukkig grijs dankzij gezonde gewoontes die ook in andere Blue Zones eigen zijn: voldoende beweging, een gevarieerd eetpatroon en rust. Maar wat hier opvalt, is dat spiritualiteit een grote rol speelt bij een gelukkig en gezond leven. Het houdt de inwoners mentaal gezond, en speelt daardoor lichamelijk ook een grote rol. 

Leven als een ‘Blue Zoner’ met Actify

Eenmaal terug in Nederland wil je natuurlijk dat vakantiegevoel vasthouden. Maar door onze drukke agenda’s sluipt ‘de waan van de dag’ vaak weer terug ons leven in. Herkenbaar? Probeer de serie Tover je omgeving om tot Blue Zone in de gratis Actify-app. In twee weken tijd ontdek je hoe je met kleine aanpassingen meer rust kan inbouwen in je dag. En je ervaart hoe lekker en gezond de mediteraanse keuken is. Bovendien weten we dankzij onze Zuid-Europese buren dat je niet intensief hoeft te sporten om lekker in je vel te zitten. Er zijn voldoende ‘hacks’ om meer beweging aan je dag toe te voegen. Probeer het dus vandaag nog uit!

Actify, de activiteitscoach

#34 in Gezondheid en vitaliteit

4.2 • 431 beoordelingen