Back to work? Zo houd je het zomergevoel vast!

Leestijd: 3 - 5 min.

Aan alles komt een eind. Helaas ook aan die fijne zomer. Ben jij inmiddels ook weer achter het bureau van je (thuis)kantoor gekropen? Maar zou je dat zomergevoel graag nog een beetje willen vasthouden? In dit artikel geven we je tips hoe je met meer rust, structuur èn energie aan het werk blijft.

Een vakantiedip, bestaat dat?

Heb jij deze zomer je vakantiedagen opgenomen? Slim! Vrij zijn is namelijk goed voor je gezondheid. Even loskoppelen van de stress op werk of de hectiek van thuis is precies wat je nodig hebt om weer op te laden. Heb je nog geen zin om weer te beginnen? Dat is niet gek. Al die vrijheid inruilen voor dagen die gevuld zijn met verwachtingen en verplichtingen, dat is even schakelen. Je kunt dus even last hebben van een vakantiedip of zomerdip. Wanneer je last hebt van een vakantiedip, focussen je hersenen zich op de dingen waar je geen zin in hebt. Gelukkig kun je die dip ook van je afschudden. Het is een kwestie van de juiste mindset, rust en ritme in je dag. Lees verder als je wilt weten hoe je dit aanpakt.

Tip! Waar ben jij vandaag dankbaar voor? Schrijf eens één tot drie dingen op aan het einde van je dag of voor je de dag begint. Dit helpt je de dag positief te eindigen of te starten.

Reflecteer en leer van je vakantie

Relaxen; het gaat je makkelijker af wanneer je afstand neemt van de dagelijkse sleur. Welke inzichten heb jij tijdens je vakantie opgedaan? Door te reflecteren, ontdek je misschien dat je bepaalde vakantiegewoontes wilt vasthouden. Zoals bijvoorbeeld elke dag even naar buiten gaan. Lekker relaxed en goed voor je immuunsysteem, geluksgevoel en humeur! Bepaal wat jouw goede voornemens zijn en ga met frisse moed weer terug aan het werk! 

Wees creatief met tijd

Vind jij het lastig om na je vakantie de rust te bewaren? Door slim je tijd in te delen, houd je het hoofd makkelijker koel. Een paar tips:

1. Start met preppen

Het klaarmaken van je ontbijt, lunch en avondeten kan veel tijd kosten. Zeker wanneer je het voor meerdere personen doet. Preppen, wat letterlijk ‘voorbereiden’ betekent, zorgt ervoor dat je minder tijd in de keuken hoeft door te brengen. Maak je maaltijden in grotere porties en vries bijvoorbeeld een deel in. Zo zet je meerdere dagen snel en eenvoudig een lekkere maaktijd op tafel.

Tip! In de Actify app vind je een aantal makkelijke, lekkere en gezonde prep-recepten. Laat je verrassen en ontdek hoe preppen een gezonde gewoonte kan worden!

2. Blok ruimte voor ontspanning in je agenda

Afspraak hier, deadline daar… Bestaat jouw agenda vooral uit moetjes? Onthoud dat de boog niet altijd gespannen kan zijn. Door elke dag bewust wat ruimte te blokken voor ontspanning, ook als is het maar een halfuurtje, verplicht je jezelf even op adem te komen. 

3. Plan je beweegmomenten in

Nu je toch je agenda erbij pakt; plan gelijk je beweegmomenten in. Beweging is niet alleen goed voor je lichaam, het heeft ook een stressverlagend effect. Tijdens het sporten worden namelijk hormonen aangemaakt die de aanmaak van cortisol, het stresshormoon, reguleren. Daarnaast zorgt beweging ervoor dat zowel lichaam als geest sterker en veerkrachtiger worden. Zo ben jij stress de baas.

Houd je vast aan een ritme

Tijdens je vakantie had je misschien het gevoel dat je zeeën van tijd had. Nu het normale leven weer voor de deur staat, is (vrije) tijd een kostbaar bezit. Hoe houd je de regie over de waan van de dag? Hoe voorkom je dat je van afspraak naar afspraak leeft? Naast een goede planning kan een vast dagritme letterlijk ruimte in je hoofd creëren.

  • Zorg voor balans tussen privé en werk, ook wanneer je thuiswerkt.
  • Probeer je aan een vast slaapritme te houden. Ga elke dag rond dezelfde tijd naar bed en sta elke ochtend rond dezelfde tijd op. Een gezond slaapritme zorgt ervoor dat je je energiek en fit voelt.
  • Plan nieuwe herstelmomenten in. Droom weg over je volgende vakantie. Of plan alvast vrije dagen in. Wees lief voor jezelf!

Kom weer in je gezonde ritme met Actify

Je vakantieflow vasthouden heeft alles te maken met lekker in je vel zitten. Vind je het lastig om zelf voldoende tijd vrij te maken voor ontspanning? Of goed voor jezelf te zorgen door voldoende te bewegen en gezond te eten? Actify kan je hierbij helpen. Start vandaag nog!

Actify, de activiteitscoach

#34 in Gezondheid en vitaliteit

4.2 • 431 beoordelingen