De wondere wereld van de wortel

Leestijd: 2 - 2 min.
De wondere wereld van de wortel

Wist je dat wortels van oorsprong niet oranje zijn? De wortel kleurde voorheen paars, rood, wit en geel. Pas in de 17e eeuw kreeg deze peen zijn oranje kleurtje, met dank aan de Nederlandse boeren. Er wordt gesuggereerd dat er voor deze kleur gekozen is als eerbetoon aan Willem van Oranje.

Gezond

Wortelen zijn heel gezond: ze bevatten een schat aan vitaminen en mineralen. Ze zitten bomvol betacaroteen, een stofje dat je lichaam omzet in vitamine A. Deze vitamine is goed voor je ogen, huid en groei. Vooral met turen in de duisternis is deze vitamine van groot belang. Een langdurig tekort aan vitamine A kan namelijk leiden tot nachtblindheid.Bospeen bevat veel vezels en voedingsstoffen en weinig caloriën.

Variatie ten top

De wortel is een heerlijke versnapering tijdens de lunch of als groentesnack in de avonduren.Je kan eindeloos variëren met wortels. Het meest worden ze gekookt. De wortel verliest dan wel iets aan voedingstoffen, dus rauw eten is het aller beste. Heerlijk als tussendoortje, geraspt door een rauwkostsalade of gooi eens een handjevol van deze oranje vriendjes in de blender en drink het als wortelsap. Een smaakvolle vitamineshot.

Lekker en gezond eten en snacken? De Actify Vitaliteitscoach app helpt je er een gezonde gewoonte van te maken! Zo vind je er simpele gezonde acties voor iedere dag en smakelijke recepten om zelf uit te proberen. Speciaal ontworpen in samenwerking met gecertificeerde diëtisten. Ontdek het doel ‘Gezonder eten’ en eet jezelf in mini stappen gezond!