Door de ‘bomen’ het keurmerk niet meer zien

Leestijd: 2 - 2 min.
Door de 'bomen' het keurmerk niet meer zien

In Nederland zijn wel honderden keurmerken. Het lijkt wel of er op bijna elke verpakking één of meerdere keurmerken staan. Keurmerken zijn er om je te helpen een product te kopen: is het duurzaam, milieuvriendelijk, biologisch, eerlijk of diervriendelijk?

Je kan vast wel een aantal keurmerken opnoemen of herkennen. Maar weet je ook waar ze voor staan? En zijn ze ook betrouwbaar? De beste keurmerken worden door een externe partij gecontroleerd. Sommige keurmerken zijn namelijk logo’s van de fabrikant, die zélf controles uitvoert.

Wat is een keurmerk?

Wanneer je een product koopt, wil je weten of het voldoet aan voorwaarden rondom bijvoorbeeld duurzaamheid, gezondheid, diervriendelijkheid et cetera. Een keurmerk laat zien of het product voldoet aan deze eisen.
Sommige keurmerken zijn door de overheid beschermd, maar anderen niet. Je verdiepen in wat nou echt waar is in de wereld van keurmerken is dan ook geen overbodige luxe.

Milieu Centraal

Milieu Centraal zet keurmerken op een rij. Deze keurmerken zeggen iets over milieu, dierenwelzijn en eerlijke handel. Hier staan die keurmerken vermeld en kun je zelf een oordeel vellen over de kwaliteit van het keurmerk.

Elk keurmerk krijgt een score toegekend door Milieu Centraal. De score hangt af van milieu, dierenwelzijn, eerlijke handel en controle. Zo kun je bijvoorbeeld zien of er een betrouwbare, externe, controle is of dat de fabrikant dit zelf een controle uitvoert.

Betrouwbare voedingskeurmerken

Het Voedingscentrum deelt keurmerken in in drie categorieën: duurzaamheid, herkomst en kwaliteit en gezondheid. In het overzicht van betrouwbare keurmerken erkent Voedingscentrum diverse keurmerken rondom gezondheid.

​Welk keurmerk ken jij? Let je extra op als je boodschappen doet?