Gezonde vette hap

Leestijd: 3 - 4 min.
Gezonde vette hap

Wat maakt dat vis eten zo gezond voor je is? En in welke hoeveelheden is het goed?

Wat mij betreft bestaat er geen betere combinatie; lekker èn gezond! Vis is niet alleen lekker maar bevat gezonde vetzuren. Deze vetzuren staan bij de meeste van ons bekend onder de naam omega-3. Een noodzakelijke voedingsstof voor allerlei lichaamsprocessen: het zorgt ervoor dat je hersenen en zenuwen goed functioneren, dat de huid en ogen gezond blijven en het houdt onze hormonen in balans. Samen met het broertje omega-6, houdt het bovendien je cholesterollevels op peil. En ook niet onbelangrijk; de vetzuren beschermen ons tegen hart- en vaatziekten. Kijk, daar word ik nou vrolijk van!

Zo gezond als een vis

De omega-3-vetzuren zitten bijna alleen in vis of in zeevruchten, zoals garnalen en mosselen. Een flinke portie zit in vette vis. Hoe vetter, hoe beter. In de vette vissoorten zitten namelijk grotere hoeveelheden EPA en DHA dan in magere vis zoals kabeljauw en koolvis. Zin in een vette hap? Denk dan aan makreel, zalm, paling, haring, sardines en forel, van nature lekker vet.

Van gezonder eten stap voor stap een gezonde gewoonte maken? Check de Actify Vitaliteitscoach app.

Vitaminen en mineralen

Vis bevat nog veel meer gezonde bouwstoffen, zoals vitamines A en D en mineralen. Belangrijk voor je ogen, botten en tanden. In vis komt ook B12 voor, goed voor het zenuwstelsel. De jodium in vette vis laat je schildklier goed werken en voorkomt ontstekingen. Door voldoende zink loopt je immuunsysteem op rolletjes. Kortom, regelmatig vis op het menu voorkomt allerlei gezondheidskwaaltjes.

Zichtbaar gezonder

Uit onderzoeken blijkt dat al die gezonde stoffen in vette vis samen een zichtbare uitwerking hebben. Ze zeggen niet voor niets; “zo gezond als een vis”. Zo hebben visliefhebbers minder last van hart- en vaatziekten, een lagere kans op depressies en een kleinere kans op dementie. Eet je wekelijks vette vis dan werkt dat positief op je hersenen. Zwangere vrouwen en hun baby’s hebben sowieso profijt van de gezonde eigenschappen van vis: de kans op te vroeg geboren kinderen wordt namelijk aanzienlijk kleiner.

Een portie van 100 tot 150 gram

Een gezonde portie vis is 100 tot 150 gram. En dan rekenen we de graten en andere delen die je niet opeet, niet mee. Een portie vis is iets groter dan een portie vlees omdat vis lichter verteerbaar is.

Gezond eten, 1 x per week vis op je bord

Eet je minimaal 1 x in de week vis van de vettere soort, dan geef je je lijf een gezonde oppepper. Persoonlijk kan ik me geen week zonder vis voorstellen. Kijk op myseafood.nl en laat je inspireren door eenvoudige en lekkere recepten.

Gezonde groet,
Ruud van Rijn, directeur MySeafood®

Meer tips over gezonder eten? De Actify Vitaliteitscoach app helpt je er een gezonde gewoonte van te maken! Zo vind je er simpele gezonde acties voor iedere dag en smakelijke recepten om zelf uit te proberen. Speciaal ontworpen in samenwerking met gecertificeerde diëtisten. Ontdek het doel ‘Gezonder eten’ en eet jezelf in mini stappen gezond!

Bron: Viswijzer, Nederlands Visbureau, NVWA