Goed proeven is een kunst

Leestijd: 2 - 2 min.
Goed proeven is een kunst

Je eten en drinken goed proeven, zorgt ervoor dat je plezier hebt van de smaak. Veel mensen dénken dat ze goed proeven, maar in de praktijk valt dat tegen. Je bent vaak al bezig met kijken naar de volgende hap of slok, je praat met iemand anders of je denkt na over het klusje dat je straks gaat doen. Dit is om verschillende redenen jammer.

Lekkere smaak

Ten eerste mis je het plezier van de lekkere smaak die je in je mond hebt. Of misschien merk je niet op dat je iets zit te snoepen wat eigenlijk helemaal niet zo lekker is – waardoor je er onnodig veel van eet of drinkt.

Verzadigd?

Maar het is ook nog eens zo, dat kauwen en proeven (het ervaren van de smaak) sterk bepaalt of je je verzadigd voelt na het eten. Wie iets heel snel opeet zonder te kauwen, of bijvoorbeeld een ‘vermalen’ versie neemt van zijn eten en het daardoor minder lang in zijn mond heeft (bijvoorbeeld smoothies), eet in totaal meer. Hij heeft het gevoel dat hij minder heeft gehad.

Meer plezier

Kauwen en proeven zorgen er dus voor dat je meer plezier hebt van je eten en drinken én dat je beter verzadigd bent. Je hebt dus minder eten nodig om je prettig te voelen.

Meer weten over lekker gezond proeven en eten? De Actify Vitaliteitscoach app helpt je er een gezonde gewoonte van te maken! Zo vind je er simpele gezonde acties voor iedere dag en smakelijke recepten om zelf uit te proberen. Speciaal ontworpen in samenwerking met gecertificeerde diëtisten. Ontdek het doel ‘Gezonder eten’ en eet jezelf in mini stappen gezond!