Groente verbouwen in je eigen moestuin

Leestijd: 3 - 5 min.
Groente verbouwen in je eigen moestuin

Steeds meer mensen verbouwen zelf hun eigen groente en fruit. Dat is best te begrijpen, want veel verser wordt het niet. Ook al heb je eigenlijk geen ruimte voor een grote groentetuin, op een balkon kun je ook aardig wat doen. Of je doet zoals Dirk de Groot, die in Amsterdam een moestuintje huurt.

Hoi Dirk,  waarom ben je begonnen met het verbouwen van je eigen groente?

‘Mijn ouders hebben altijd een moestuin gehad, dus vroeger hielp ik mijn vader al in de tuin. Ik vind het vooral erg leuk. Het is niet zo dat ik per se biologisch wil eten ofzo. Het idee dat je je eigen eten verbouwt, dat spreekt me aan. Je leert de natuur ook kennen. Hoe de groenten meebewegen met de seizoenen, daar ben ik me nu veel bewuster van.’

Jij eet dus elk seizoen groente uit eigen tuin?

‘Nou, op een gegeven moment is er wel een inactieve periode. Je begint meestal in maart met het klaarmaken van de tuin: plannen, spitten en dan planten. Daar zijn ook weer allerlei regels voor. Aardappels mag je bijvoorbeeld niet nog een keer op hetzelfde stukje planten. In dezelfde periode begin ik een beetje met voorzaaien in de ventserbank.

Vanaf april kan ik dan al de eerse dingen oogsten uit mijn tuin, zoals spinazie. Zo tegen oktober, misschien november is het dan wel weer afgelopen. Al blijven sommige groenten in de winter ook goed. Pastinaak of bieten, die zitten gewoon in de grond en kan je in de winter ook oogsten.’

Van meer groente eten een gezonde gewoonte maken? Check de Actify Vitaliteitscoach app.

Ga je er vaak heen?

‘Dat hangt er vanaf, maar als je het goed wilt doen, moet je er eigenlijk wel keer per week heen. Vooral in de zomer. Als het heeft geregend en het is een graad of 25, dan knalt het onkruid er uit. Dat moet je echt weghalen, daar zijn zelfs regels voor. Als je het niet goed bijhoudt staat de tuin van de buren binnen de kortste keren ook vol onkruid. Acht uur per week ben je er zo mee kwijt.’

Tuinieren is niet zomaar iets. Hoe weet je wat je precies moet doen?

‘Als ik zaden koop staat er altijd bij wanneer je ze het beste kan zaaien en oogsten. Tips en trucs google ik meestal. En als ik in de tuin sta schakel ik soms een hulplijn, dan bel ik mijn vader. Laatst bijvoorbeeld, toen ontdekte ik bladluis op de bladeren. Mijn vader weet dan meteen raad.’

Koop je nog wel eens groente in de winkel?

‘Jazeker, als je alleen maar van de tuin wil leven moet je ‘m wel héél gevarieerd indelen. Ik oogst meestal in een keer een hele hoop groente van één soort. Dan fiets ik naar huis met twee boodschappentassen vol sperziebonen. En ik ga niet iedere dag sperziebonen eten, haha. Dus ja, ik koop nog regelmatig groente.’

Dus je bespaart er niet echt geld mee?

Nee, helemaal niet. Sowieso zijn alle groenten die ik oogst in het seizoen. En als mijn groenten in het seizoen zijn, dan zijn die van de boer dat ook. Die sperziebonen waar ik het net over had, die zijn nu overal hartstikke goedkoop. Voor het geld hoef je het dus niet te doen.

Ah, da’s jammer.

Ach ja, daar doe ik het helemaal niet voor. Het is voor mij eerder een soort therapie. Ik werk 40 uur per week, woon in het drukke Amsterdam. In de moestuin kan ik dat allemaal achter me laten. Even weg uit het stadsleven en terug naar de natuur. Dat is voor mij misschien nog wel het belangrijkste.

Jezelf aanleren voldoende groente en fruit te eten? De Actify Vitaliteitscoach app helpt je er een gezonde gewoonte van te maken! Zo vind je er simpele gezonde acties voor iedere dag en smakelijke recepten om zelf uit te proberen. Speciaal ontworpen in samenwerking met gecertificeerde diëtisten. Ontdek het doel ‘Gezonder eten’ en eet in mini stappen gezond!