Het belang van vezelrijke voeding

Leestijd: 2 - 4 min.
Het belang van vezelrijke voeding

Je hoort vaak dat het gezond is om veel vezels te eten. En dan vooral elke dag, want dat zorgt voor een goede spijsvertering. Toch? Wat zijn die voedingsvezels nu precies, waar zijn ze goed voor en waar zitten ze in?

Voeding bestaat uit verschillende voedingsstoffen, zoals vitaminen, mineralen, vetten, eiwitten en koolhydraten. In deze voedingsstoffen zitten vezels. Je lichaam kan vezels niet afbreken. Ze worden dus niet verteerd, maar via de ontlasting worden ze uitgescheiden. De bekendste voedingsvezel is cellulose. Er is lang gedacht over het feit of voedingsvezels wel of niet belangrijk zijn voor een gezonde voeding. Uiteindelijk is geconcludeerd dat je deze stoffen nodig hebt. Ze zorgen er namelijk voor dat je darmen goed werken en dat je mede daardoor een goede spijsvertering hebt.

Van meer ontspannen stap voor stap een gezonde gewoonte maken? <of andere inhaker noemen van betreffende blog>? Check de Actify Vitaliteitscoach app.

Waarvoor heb je voedingsvezels nodig?

Voedingsvezels bevorderen het kauwproces en zorgen ervoor dat de voedselresten snel en makkelijk door de darmen gaan. Als je te weinig voedingsvezels binnenkrijgt via je voeding, kun je last krijgen van allerlei (darm)problemen. Voorbeelden hiervan zijn obstipatie (verstopping), spataderen en aambeien.

Bepaalde vezels hebben ook een cholesterolverlagend effect. Met vezelrijke voeding kun je dus de kans op hart- en vaatziekten verminderen. Het is voor elk persoon belangrijk om voldoende voedingsvezels binnen te krijgen. Dit geldt in het bijzonder voor mensen die aanleg hebben om zwaar te worden.

Waar zitten vezels in?

Voedingsvezels komen alleen in plantaardige producten voor. Ze zitten in volkoren graanproducten, groente, fruit, aardappelen, zilvervliesrijst, noten en peulvruchten (bijvoorbeeld bruine en witte bonen, kapucijners en linzen). Bij het bewerken van voedingsmiddelen, zoals het malen van graan tot bloem en het pellen van rijst, worden de meeste vezels verwijderd. Er zitten meer vezels in onbewerkte producten, zoals zilvervliesrijst en volkorenmacaroni.

Feit

Gevarieerde vezelrijke voeding heb je nodig voor een goede stoelgang. Voor een goede stoelgang is het ook belangrijk dat je naar het toilet gaat als je aandrang voelt. Door te wachten kun je juist verstopping krijgen.

Fabel

Goed om te weten: het is een fabeltje dat je wit brood moet eten in plaats van bruin brood als je diarree hebt. De vezels zorgen er juist voor dat de darmen actief blijven en het probleem snel oplossen. Wel is het bij diarree verstandig om minder vet te nemen en veel te drinken.

Makkelijker gezond eten? De Actify Vitaliteitscoach app helpt je er een gezonde gewoonte van te maken! Zo vind je er simpele gezonde acties voor iedere dag en smakelijke recepten om zelf uit te proberen. Speciaal ontworpen in samenwerking met gecertificeerde diëtisten. Ontdek het doel ‘Gezonder eten’ en eet jezelf in mini stappen gezond!

Actify, de activiteitscoach

#34 in Gezondheid en vitaliteit

4.2 • 431 beoordelingen