In beweging blijven tijdens de vakantie? Zo ga jij voor een leuke én fitte zomer!

Leestijd: 3 - 5 min.
Zomerroutine

De zomer is nu écht losgebarsten, tijd om te genieten van je welverdiende vakantie! Lekker eten, uitslapen en relaxen in de zon: aan ontspanning geen gebrek. Maar hoe zorg je dat je ook een beetje fit en in vorm blijft? Met een paar slimmigheidjes is bewegen in de zomer prima te doen. In dit artikel leest je hoe je dit aanpakt. 

Fit blijven: een routineklusje?

Wij mensen zijn gewoontedieren: we hebben vaste gewoontes, waar onze hersenen aan gewend zijn. Buiten de vakanties heb je een eigen routine, van je favoriete ontbijt tot je vaste beweegmomenten. De zomerperiode is bij uitstek het moment dat een deel van die gewoontes ook met vakantie is. Je bent vrij van werk, plant meer leuke dingen en deelt je dag wat anders in. Zo verlies je misschien al snel je vaste routine uit het oog. En dat geeft niet! Het is namelijk helemaal niet erg als je die dagelijkse lunchwandeling op vakantie overslaat, zolang je ‘m omruilt voor iets anders. Een gezonde zomerroutine is dus jouw sleutel tot succes!

Good morning sunshine!

Een goed begin is het halve werk. Trap daarom je zomerdagen af met een goed en voedzaam ontbijt om jezelf een flinke energieboost cadeau te doen. Als bonus zorgt zo’n energierijk ochtendmaaltje ervoor dat je later op de dag minder snacktrek hebt! Enne.. Op een warme zomerdag is de ochtend ook het fijnste moment om wat beweegoefeningen te doen. Het is dan nog niet zo warm en bewegen in de ochtend zorgt (net als dat ontbijtje) voor extra energie. 

Blijf op een leuke manier in beweging

Tijdens je vakantie heb je (letterlijk) zeeën van tijd om in beweging te blijven. En dat hoeft helemaal geen straf te zijn, want er zijn genoeg leuke mogelijkheden. Wat dacht je van een mooie strandwandeling, een stedentripje of baantjes trekken in het zwembad? En als het zonnetje wel héél erg zijn best doet, houd je je even koest op het heetste moment van de dag. Want in de zomer zijn de avonduren je vriend! Een stukje lopen of fietsen terwijl de zon onder gaat is minder warm, gezond én levert mooie plaatjes op.

Tip! Actief zijn in de zomer is veel leuker als je het samen met iemand anders doet! Op die manier geef je elkaar een extra dosis gezelligheid en motivatie. En als je dan een keer minder zin hebt, sleept je partner je er doorheen. Wie kies jij als fitheidsmaatje?

Vergeet niet om genoeg te drinken

Maarre.. Niet alleen zomerse cocktails hè! 😉 Op een warme zomerdag verlies je wat meer vocht. En je merkt het soms niet op het moment zelf, maar een gebrek aan vocht is een energievreter waar je behoorlijk (s)loom van kan worden. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat genoeg water drinken goed is voor je concentratie en energieniveau. En je wordt er zelfs vrolijker van! Voeg water daarom toe aan jouw zomerse routine. Trap de dag af met een groot glas water en vervang je vaste bakkie koffie af en toe voor water of kruidenthee. En kun je toch die ene cocktail niet weerstaan? Neem er een glas water bij, zodat je extra vocht binnenkrijgt en sneller vol zit. 

Houd het leuk voor jezelf! 

Valt best mee toch, gezond en fit blijven terwijl je vakantie viert? Vergeet niet om met volle teugen te genieten van jouw zomer. Want die ontspanning draagt bij aan een gezond lijf en een fitte geest! Zolang je een goede balans vindt tussen genieten en gezonde keuzes maken, ben je goed op weg. En misschien is een deel van je zomerse routine wel een blijvertje voor de rest van het jaar! 

Wist je dat?

Het zomergevoel vasthouden als je weer thuis bent? Dat kan! Het is een kwestie van de juiste mindset, rust en ritme in je dag. In dit artikel geven we je tips om na de zomer de draad weer op te pakken, met meer structuur én energie!

Fit en gezond de zomer door met Actify

Actify kan je helpen om jouw eigen gezonde vakantieroutine te creëren. In deze gratis app vind je verschillende workouts en wandelingen ter inspiratie. Bijvoorbeeld met beweegoefeningen voor in de tuin of de serie samen gezonder, fitter en gelukkiger voor het hele gezin. En is het in de zomer echt even te heet onder je voeten? Kies dan voor de serie ‘de warmte doorstaan’ om goed af te koelen. Download Actify nu en vind jouw routine!

Actify, de activiteitscoach

#34 in Gezondheid en vitaliteit

4.2 • 431 beoordelingen