Wist je dat? De kans op optimistisch blijven is vele malen groter als je jouw hersenen en darmen gezond houdt. Je kunt jezelf met de juiste voeding dus gelukkig eten, maar hoe doe je dat? Zijn jouw eetpatroon én je humeur al dik in orde? Of is het tijd voor nieuwe gewoontes? Lees mee en laat je hersenen een poepie ruiken!
Heb je wel eens last van buikkramp, een slechte stoelgang, een opgeblazen gevoel of een opgezette buik? Darmklachten kunnen ontstaan als je niet zo lekker in je vel zit. Dit kan te maken hebben met een minder gezond eetpatroon, waardoor jij je wat somber voelt. Niet leuk, maar het goede nieuws is dat een gezondere leefstijl jou al snel vlinders in je buik geeft!
Wat is de invloed van serotonine en cortisol op jouw goede humeur?
Hoe werkt de relatie tussen jouw brein en buik nou eigenlijk? Tijd voor wat helderheid! Serotonine ken je vast wel als het gelukshormoon. Heb je voldoende serotonine in je lichaam? Dan voel jij je gelukkig en blij. Een tekort kan je verdrietig of depressief maken. Wist je dat je dan eigenlijk ongelukkige darmen hebt? Dit complexe spijsverteringskanaal is namelijk rechtstreeks verbonden met je hersenen. Best logisch dat je niet op je best bent als je te weinig serotonine in je lijf hebt.
Wist je dat?
Voeding heeft een grote invloed op de gezondheid van je hersenen. Van iedere hap eten die we doorslikken, gaat maar liefst 20% van de binnen gekregen energie naar onze hersenen.
Bron: Hersenstichting.
Ervaar je wel eens stress? Geeft niks, dat hebben we allemaal. Niks mis met een portie gezonde stress, maar als je er wakker van ligt en veel piekert wordt het een ander verhaal. Dan komt het stresshormoon cortisol in beeld en een teveel hiervan is voor niemand fijn. Wist je dat het zelfs darmklachten kan veroorzaken? Ook kan het je spijsvertering vertragen. Dat verklaart meteen waarom in stressvolle tijden afvallen niet lukt. Dat brengt ons weer terug naar de voordelen van een gezondere leefstijl…
Zo eet jij jezelf, je darmen en je hersenen gelukkig!
Vanaf nu gaat niet alleen liefde door de maag, we voegen geluk eraan toe! Want wat je eet heeft invloed op je brein en dus je humeur. Wist je dat je jouw darmen eigenlijk kunt zien als je tweede brein? Ze hebben een eigen zenuwstelsel met honderden miljoenen zenuwcellen.
Maar kan jij jezelf gelukkig eten? In hoeverre draagt een gezond eetpatroon bij aan hoe jij je voelt? Goed nieuws! Wat je eet heeft wel degelijk invloed op jouw humeur.
Van deze voeding worden jouw darmen en hersenen gelukkig:
- Voldoende groente
- Groene bladgroenten
- Fruit
- Peulvruchten
- Volkoren producten
- Bessen
- Noten en zaden
Wist je dat?
Het eten van gezonde voeding kan zelfs depressies verhelpen of voorkomen! Zoveel invloed kan een gezond eetpatroon hebben.
Hier kun je beter weg van blijven of minder van eten:
- Rood vlees
- Zout
- Gefrituurde producten
- Kaas
- Boter
- Suiker
Je darmen en hersenen krijgen hier absoluut geen energie van en je gaat je er uiteindelijk zeker niet beter door voelen. Wil je gaan voor een gezonde start? Dit artikel helpt je op weg en legt je uit hoe je etiketten leest.
Wat kan je nog meer doen voor gezonde hersenen en darmen?
Naast gezonder eten is voldoende bewegen, lekker slapen en voldoende ontspannen ook enorm goed voor je brein en darmen. Wissel momenten vol prikkels af met rustmomenten. Hersteltijd noemen we dit, voor topsporters is dit onmisbaar om tot hoge prestaties te komen. Maak bijvoorbeeld een ommetje, lees een boek, plan een vrije dag en leg je telefoon even weg. Luisteren naar muziek helpt je ook met ontspannen en het heeft een aantoonbaar positief effect op je hersenen. Het kan stress verminderen en je stemming verbeteren. Ontdek waar jij van ontspant en geef het een plek in je agenda.
Wist je dat?
Wandelen, sporten en een balletje trappen met je kind zet je hersenen volop aan het werk. Maar liefst driekwart van al je hersencellen zijn betrokken bij beweging!
Ga samen met de Actify-app uit je hersenpan
Wil jij je ook lekker in je vel voelen en aan de slag gaan met meer plantaardig eten of juist meer ontspannen? Maak jouw darmen en hersenen gelukkig en neem een kijkje in de Actify-app. Stap voor stap kom je met behulp van praktische tips en motiverende coachsessies, workout video’s en heerlijke recepten steeds dichterbij jouw nieuwe gewoontes.