Lekker in je vel tijdens de winter? Zo doe je dat!

Leestijd: 3 - 5 min.
Winter landschap

Winter is coming! Met de ‘r’ in de maand worden de dagen korter en valt er vaker een buitje. Sombere boel? Nee hoor! Als je lekker actief bent en de buitenlucht opzoekt, wordt jouw winter vanzelf een wonderland. Gebruik dit stappenplan en voordat je het weet, lig jij dit najaar lekker in je eigen velletje op een berenvelletje bij de open haard. 😉  

Stap 1. Maak tijd voor positiviteit

Wist je dit? Als je positief in het leven staat, vergroot je de kans op een gelukkiger en langer leven! Door leuke dingen te doen, geef jij je energiebatterij extra power. Daarom gaan we afscheid nemen van je energievreters. Schrijf voor jezelf op:

  • waar je écht blij van wordt;
  • welke dingen je als kiespijn kunt missen;
  • en wat je volgende week kunt doen om meer te kiezen voor wat energie geeft, in plaats van wat energie kost.

Het is echt niet gek als je af en toe toch een baaldag hebt. Die hebben we allemaal weleens. Maar misschien lukt het je deze winter om één of twee keer per dag een moment te pakken waarop je bewust iets doet waar jij blij van wordt. Je zult zien dat dit je extra energie oplevert.

Tip! Nee is ook een antwoord

Ja toch? Door vaker nee te zeggen, leer je je eigen grenzen te bewaken. Hierdoor ervaar je minder negatieve gevoelens. Nee zeggen tegen een ander of iets wat je liever niet doet, is ja zeggen tegen jezelf! Het levert je namelijk meer tijd op voor dingen waar je wél energie van krijgt.

Stap 2. Zorg dat je bioritme in de maat loopt

In de wintertijd gaat de zon eerder onder en kruipt ‘ie vaker achter de wolken. Onze biologische klok moet daardoor wennen aan het nieuwe dagritme. Dat merk je aan je energieniveau en je nachtrust, maar misschien ook wel aan je humeur. Grrr! Daglicht is je beste vriend om dat bioritme een handje te helpen. Op tijd opstaan en overdag naar buiten gaan, levert je een extra dosis vitamine D op én zorgt dat je lichaam beter aan het nieuwe ritme went. Daar word je energieker en vrolijker van! Wist je trouwens dat het voor een goede nachtrust belangrijk is dat je lichaam de juiste vitamines binnenkrijgt? Het helpt daarom ook als je gevarieerd eet, met genoeg groente en fruit.

Stap 3. Beweeg jezelf fit

Het beste hulpmiddel voor meer energie en positiviteit in de winter? Een lichaam dat als een zonnetje loopt! Maak er gelijk een ommetje van als je overdag toch het daglicht opzoekt. Wandelen in de natuur is namelijk niet alleen leuk, het helpt je ook aan een betere conditie en meer energie. Bovendien levert bewegen je een extra dosis van het gelukshormoon endorfine op. Lucky you!

Nog een goed idee: sta elk uur even op. Minder zitten is namelijk dé manier om je doorbloeding en verbrandingsmotor actief te houden. Enne.. Niet overslaan als je op een druilerige dag een serie aan het bingen bent. 😅 Door vaker op te staan, voorkom je namelijk lichamelijke klachten en druk je futloze gevoelens de kop in!

Tip! Ga voor ontspanning na inspanning

Pff.. Letterlijk even uitpuffen na je daglichtpauze? Een goede buikademhaling kan je helpen om extra te ontspannen. Oefenen op je ademhaling is jouw hulpmiddel om tot nog meer rust te komen. Bovendien voel je je direct energieker door de extra zuurstof in je bloed.

Stap 4. Sociaal = vitaal!

Met elkaar krijgen we meer voor elkaar dan alleen! Omdat wij mensen sociale dieren zijn, vinden we het fijn om dingen samen te doen. Dat zorgt er zelfs voor dat we beter presteren als het om gezonde beweegdoelen gaat. Ga maar bij jezelf na: samen tijd doorbrengen en leuke dingen ondernemen, is hartstikke leuk en geeft extra motivatie! Zet daarom quality time met je vrienden of familie op de agenda. Of ga samen aan de slag met de tips uit dit artikel. Zo vorm je met elkaar goede gewoontes die je een energieke winter opleveren. 

Lekker in je vel met Actify

Kun jij niet meer wachten op de winter? Ga dan aan de slag met de nieuwste challenge in de Actify-app! De serie ‘Skip de winterdip’ is jouw helpende hand om je op de koude maanden voor te bereiden. Je gaat aan de slag met handige tips en leuke oefeningen die je aan de nodige energie helpen. Benieuwd? Download Actify en zet vandaag je eerste stap naar een gezonde leefstijl.

Actify, de activiteitscoach

#34 in Gezondheid en vitaliteit

4.2 • 431 beoordelingen