Lunch gezond op je werk

Leestijd: 3 - 5 min.
Lunch gezond op je werk

Naast het ontbijt, is ook de lunch een belangrijk moment van de dag. Even weer opladen en daarna nog een paar uur aan de slag. De lunch mag en kan spannender en daar geven we graag wat handige tips voor.

De ene avond eet je een lekkere pasta. De andere avond een visje uit de oven met lekker veel groente of een maaltijdsoep of een Oosterse curry met rijst. Maar wat heb jij vandaag gehad als lunch? Een boterham met kaas, een boterham met worst en misschien eentje met wat zoets toe? Best gek toch?

Varieer eens met je lunch

Wanneer je denkt aan het avondeten ben je vaak op zoek naar variatie. Als lunch nemen we vaak hetzelfde mee of kies je vaak voor het standaardriedeltje in de kantine. Dat kan anders!

Van gezonder lunchen een gewoonte maken? Check de Actify Vitaliteitscoach app.

Zo lunch je anders én gezond

Volkoren boterham met groente
Met een goede (volkoren)boterham, bijvoorbeeld belegd met kipfilet of rookvlees, is echt niets mis. Het enige wat we hieraan missen is groente en dat is makkelijk op te lossen.

  • Gebruik in plaats van boter bijvoorbeeld wat geprakte avocado, leg er wat plakjes komkommer op en eventueel wat sla. Ook tomaat is erg lekker op de boterham.
  • Tegenwoordig kun je bij de meeste supermarkten groente in snackvorm krijgen, denk bijvoorbeeld aan snacktomaatjes en snackkomkommertjes maar ook rettich of radijsjes. Heb je al wat veggies op je boterham gedaan maar heb je behoefte aan meer? Altijd goed! Idee: Een bakje gevuld met wat tomaatjes en komkommertjes kun je heel makkelijk meenemen en het kost nauwelijks tijd om te bereiden. Dit is ook een lekkere snack voor onderweg in de auto.

Warm lunchen
In Nederland is het niet gebruikelijk om warm te lunchen, in heel veel andere landen wel. Heb je gisteravond een lekker soepje gemaakt en heb je over? Denk er dan eens aan om deze mee te nemen als lunch.

Ben je veel onderweg? Ook dan is het makkelijk om een soepje mee te nemen. Het enige wat je hoeft te doen is ervoor te zorgen dat je een goede thermosfles of beker hebt. Voordat je weggaat even de soep opwarmen in de pan, giet het in de fles of beker en je bent verzekerd van een lekkere en warme lunch waarmee je ook nog eens alvast wat groenten binnenkrijgt.

Neem een lekkere salade
Een lekkere salade wordt ook steeds populairder om mee te nemen. Deze kun je ’s ochtends of de avond ervoor heel makkelijk samenstellen. Zorg ervoor dat je een makkelijk bakje hebt waardoor het voor jou eenvoudig is om je salade mee te nemen.

Handige tips voor ’n voedzame salade

  • Kook een eitje en snijd alvast de tomaten en de komkommer en doe deze in een bakje.
  • Een zakje veldsla of spinazie is een lekkere basis.
  • Avocado zorgt voor de juiste vetten en vulling. Bereid dit alleen wel pas de ochtend van te voren of neem het los mee en voeg het op het laatste moment toe.
  • Vergeet niet ook wat eiwitten toe te voegen zodat het niet blijft bij een blaadje sla en je om twee uur alweer honger hebt. Denk aan gerookte kip. Tonijn, zalm of makreel kan ook maar dan moet je de salade wel koel kunnen bewaren. Peulvruchten zoals linzen of kikkererwten maken van je salade meteen een maaltijd én zijn ook een lekker alternatief en eiwittenbron.
  • Voeg de dressing pas op het laatst toe. Een goede en snelle dressing is wat olijfolie, eventueel met wat citroensap en naar smaak zout en peper.
  • Heb je wat rijst, quinoa, volkoren pasta of zoete aardappel over van de vorige dag? Deze kun je ook heel goed aan de salade toevoegen, dit geeft net dat beetje meer vulling.

Kies jouw favoriete salade
Welke salade je kiest, dat maakt niet uit. Kies bijvoorbeeld voor een verfrissende salade niçosie met verse tonijn. Of neem de pasta mee die je de vorige avond hebt gegeten.

Lekker gezond eten? De Actify Vitaliteitscoach app helpt je er een gezonde gewoonte van te maken! Zo vind je er simpele gezonde acties voor iedere dag en smakelijke recepten om zelf uit te proberen. Speciaal ontworpen in samenwerking met gecertificeerde diëtisten. Ontdek het doel ‘Gezonder eten’ en eet jezelf in mini stappen gezond!

Actify, de activiteitscoach

#34 in Gezondheid en vitaliteit

4.2 • 431 beoordelingen