Maken we ‘dik zijn’ te groot?

Leestijd: 2 - 4 min.
Maken we 'dik zijn' te groot?

Soms is het vermoeiend, het eeuwige bezig zijn met gewicht en gezondheid. Wanneer je zelf een goede balans hebt gevonden, wil je die echter wel een beetje in de gaten houden. Het gewicht is een groot ding voor veel mensen. Er is altijd wel iemand in je omgeving die actief bezig is het verkrijgen van een gezonder gewicht. We horen overal de waarschuwingen dat het aantal mensen met overgewicht schrikbarend toeneemt. Doen we te gewichtig over gewicht? Of is het een serieus probleem? Tijd om wat feiten op een rijtje te zetten.

Ruim de helft van de Nederlanders heeft overgewicht. Dat is nogal wat. Statistisch gezien dus een kans van 1 op 2 dat jij als lezer behoort tot deze categorie. Met overgewicht wordt dan niet bedoeld dat je niet de ‘ideale maten’ hebt en hier een daar een extra randje vet, maar dat je een ongezond gewicht hebt. 

Hoger risico op wat?

Is het werkelijk zo’n groot probleem om overgewicht te hebben? Veel mensen voelen zich best gezond, ook al is er sprake van overgewicht. Maar overgewicht is wel degelijk een probleem voor je gezondheid. Het verhoogt het risico op diabetes type 2, hart- en vaatziekten, een hoge bloeddruk, sommige kankersoorten, galziekten, gewrichtsaandoeningen, depressie en angststoornissen.

Ook de statistieken laten een heftig beeld zien: 10% van alle Nederlanders heeft obesitas – zwaar overgewicht. Obesitas is voor 5% verantwoordelijk voor alle sterfgevallen. 12,7% van alle verzuimkosten en productiviteitsverlies zijn toe te schrijven aan obesitas. In totaal wordt 9,7% van alle ziektelasten in Nederland veroorzaakt door ernstig overgewicht.

Wat kan je lichaam met je voedsel?

De conclusie is hard: we moeten blijven praten over (over)gewicht. Het gaat om je gezondheid, ook wanneer je nu misschien geen last hebt van klachten. Maar waar begin je? En welke wijze van afvallen past bij jou? Of hoe je misschien niet per sé af te vallen, maar wil je wel voorkomen dat er elk jaar ongemerkt een kilo bij komt? Een gesprek met een lifestyle coach, een (personal) fitnesstrainer en/of een diëtist is de eerste stap naar succes. Zij kunnen samen met je kijken naar de mogelijkheden om het leven leuk en smakelijk te houden, terwijl je vitaliteit toeneemt.

Goede voorlichting helpt. Wanneer je beseft wat je lichaam kan of juist niet kan met het voedsel dat je in je mond stopt, maak je als vanzelf meer gezonde keuzes. Daarnaast kunnen professionals je helpen om realistische doelen te stellen, zodat je lichaam en je leven langzaam went aan nieuwe beweeg- en eetgewoontes. ​

Het lichaam van je dromen krijgen? Een magische pil bestaat niet. Ga voor nieuwe gezonde gewoontes in mini stappen met de Actify Vitaliteitscoach app. Hier vind je simpele gezonde acties en oefeningen en heerlijke recepten. Speciaal ontworpen door onze gecertificeerde diëtisten. Ook kun je jouw stappen bijhouden met de stappenteller. Ontdek het doel ‘Afvallen’ en versla die kilo’s!