Meer water en minder limo: 5 tips hoe je kinderen beter water kunt leren drinken

Leestijd: 2 - 3 min.
Meer water en minder limo: 5 tips hoe je kinderen beter water kunt leren drinken

We weten eigenlijk allemaal wel dat het beter is om je kinderen niet de hele dag pakjes of bekers sap, limo en zuiveldrank te geven maar water te laten drinken. Vooral omdat ze daardoor veel te veel suiker binnen krijgen. Wist je bijvoorbeeld dat er gemiddeld in 1 pakje sap 5 suikerklontjes zitten? En dat een gemiddeld Nederlands vijfjarig kind per jaar zijn of haar eigen gewicht in suiker eet*. En één van de hoofd oorzaken zijn de pakjes drinken. Maar hoe zorg je ervoor dat je kinderen beter water gaan drinken? Ik geef je 5 tips.

Een coole beker is het halve werk

Laat je kind een beker, bidon of drinkfles uitkiezen die zij of hij écht leuk vindt. Bij de kleuters is het misschien een beker met een Disney figuur maar bij de wat oudere kinderen zijn bijvoorbeeld de metalen varianten hip. Ze weten zelf heel goed wat wel of niet cool is. Investeer in een goede kwaliteit die niet lekt en echt even mee gaat.

Langzaam afbouwen

Zit water drinken écht nog niet in het systeem? Stop dan vanaf nu met de pakjes en start met de drinkbekers/flessen die je minimaal voor de helft vult met water en de andere helft met sap of limo. En bouw dit af door steeds meer te verdunnen.

Kies voor zo min mogelijk suiker

Maak een betere keuze uit het aanbod sap of limonade. Hou het bij een zo natuurlijk mogelijke variant met zo min mogelijk suiker, zoetstoffen of andere onnodige toevoegingen.  Tip: fruitwater is zo gemaakt en erg lekker! Hoe? Gewoon, met vers fruit bijvoorbeeld.

Leg uit waarom

Vergeet je kinderen niet uit te leggen WAAROM het belangrijk is om meer water en minder zoete dranken te drinken. Vaak slaan we als ouders deze stap over of houden we het bij ‘je krijgt geen sap maar water dat is gezonder’. Leg uit wat het voor ze doet en waarom jij het belangrijk vindt.

Een sapje is voor af en toe

Zorg zo nu en dan voor een uitzondering. Hiermee leer je je kind: water drink je voldoende omdat je lijf dit nodig heeft en om je dorst te lessen, een ‘smaakje’ drink je af en toe voor de lekker. En dat mag.

Moeite om voldoende water te drinken? De Actify app helpt jou en je kinderen er een gezonde gewoonte van te maken! Ontdek het doel ‘Gezonder eten’, start de serie ‘Voldoende water drinken’ en versla je dorst!

Actify, de activiteitscoach

#34 in Gezondheid en vitaliteit

4.2 • 431 beoordelingen