De kunst van ‘nee’ zeggen: zo bewaak je je eigen grenzen!  

Leestijd: 4 - 6 min.

Nee! Het zijn slechts drie letters, maar toch is dit simpele woordje precies wat je nodig hebt als je je grenzen wilt bewaken. Maar ja.. Waarom is het dan zo lastig om iemand 'nee' te verkopen? In dit artikel geven we daar antwoord op. En we leggen je uit hoe het makkelijker wordt om vaker nee te zeggen.

Waarom is nee zeggen zo moeilijk?

Nee verkopen aan een ander is lastig! Een etentje dat eigenlijk niet lekker uitkomt of een extra klus op werk waar je niet op zit te wachten.. Volgens schrijver William Ury zeggen we vaak alsnog ‘ja’ tegen dingen die we liever niet doen, om anderen te vriend te houden. We zijn namelijk bang voor de gevolgen: misschien raakt diegene overstuur of heeft een ‘nee’ invloed op ons eigen geluk. Maar er is goed nieuws! Uit onderzoek blijkt dat we overdreven bang zijn voor de gevolgen, terwijl de ontvanger van onze ‘nee’ vaak minder heftig reageert dan we verwachten. 

Nee zeggen = ja zeggen tegen jezelf

Af en toe je grenzen aangeven heeft eigenlijk alleen maar voordelen! Ga maar na: er valt een last van je schouders als je een vervelende klus afslaat waar je helemaal geen zin in hebt. Zo krijg je meer grip op je planning én ruimte voor de dingen die je energie geven, zowel thuis als op werk. Daarom is nee zeggen tegen een ander eigenlijk ja zeggen tegen meer focus, energie en geluk!

“Focusing is about saying ‘no.’” 
– Steve Jobs 

Wist je dit?
Ook bewust ‘ja’ zeggen kan heel gezond zijn. Zeker als het gaat om het uitproberen van nieuwe ervaringen. Door uit je comfort zone te stappen, daag je jezelf uit en ontdek je misschien wel iets wat heel goed bij je past. En zo’n positieve nieuwe indruk is een boost voor je blijdschap en energie!

Tips om te oefenen met nee zeggen

Makkelijker gezegd dan gedaan, dat nee zeggen? Met deze tips breng jij het in de praktijk: 

Tip 1: Begin klein

Oefenen met nee zeggen kan altijd en overal! Bovendien wordt het makkelijker als je het vaker doet. Start eens door een ongezonde snack in de supermarkt te laten staan of een keertje nee te zeggen tegen een goede vriend(in). Door te beginnen in vertrouwde situaties, train je jezelf om later een keer nee te zeggen op een spannender moment.

Tip 2: Neem de tijd

Ben jij iemand van de snelle reflex? Soms is de ‘ja’ er al uit voor je goed en wel hebt bedacht of iets eigenlijk wel gaat lukken. Probeer daarom de tijd te nemen voor je antwoord. Geef aan dat je er nog even over moet nadenken. Zo geef je alvast aan dat je er in ieder geval nú geen tijd voor hebt. Dat voelt minder bot, maar maakt het ook makkelijker om iets later alsnog af te wijzen! 

Tip 3: Stop ‘m in de sandwich

Toch best lastig om jouw ‘nee’ op een fijne manier te brengen? Verpak ‘m dan eens tussen 2 positieve dingen. Dat maakt je afwijzing minder hard. Even geen zin in een avondje uit? Dan zou je kunnen zeggen: “Wat leuk dat je me uitnodigt! ✅ Ik heb alleen een drukke week gehad en blijf vandaag liever even thuis. ❌ Misschien kunnen we volgende week samen lunchen? ✅” 

Tip 4: Doe een wissel

Deze goocheltruc is simpel maar effectief, zeker op de werkvloer. Schotelt een ander je iets voor waardoor je geen tijd meer hebt voor alles op je planning? Dan moet er dus iets ‘van je bordje’. Door dit terug te koppelen maak je het mogelijk om samen nee te zeggen tegen iets anders en een oplossing te vinden.

Tip 5: Durf van mening te veranderen

Wees niet bang om van een ja toch nog een nee te maken. Het is namelijk helemaal niet erg om van mening te veranderen. Als iets toch niet goed uitkomt, is het juist alleen maar goed dat je bij iemand anders aan de bel trekt. Maarreh.. Vergeet niet om dit wel een beetje op tijd te doen! 

Wist je dit?
Ook op vakantie is ‘nee’ zeggen gezond! Om echt te ontspannen, neem je jouw ‘no’, ‘non’ of ‘nein’ mee in de koffer. Zelf moeten koken of een lange wandeling voor de boeg? Pas de 80/20 regel toe en zeg eens nee als je geen zin hebt of als het even niet uitkomt! Let trouwens wel op in Griekenland: daar zeggen ze namelijk ‘neh’ als ze ‘ja’ bedoelen! 😅

Bewaak je grenzen met Actify

Actify kan je helpen om te oefenen om je eigen grenzen te bewaken. Probeer bijvoorbeeld de serie ‘De dag op jouw tempo’ om meer controle over je dag te krijgen. Zo help je jezelf aan meer focus, energie en positiviteit. Daar zeg je vast geen ‘nee’ tegen! 

Actify, de activiteitscoach

#34 in Gezondheid en vitaliteit

4.2 • 431 beoordelingen