Proberen! Groentevlees en vlezige groenten

Leestijd: 2 - 3 min.
Proberen! Groentevlees en vlezige groenten

Kaaskrokketen, gevulde champignons of een groentewrap: wanneer je vijf jaar geleden als vegetariër eens geen tofu wilde, dan kwam je al snel uit bij deze clichés. Inmiddels wijden foodies complete blogs aan manieren om de ouderwetse vegahap te vervangen. Met creaties die je best ‘groentevlees’ zou kunnen noemen.

Zin in groentevlees?

Spinazie-ricotta kroketten vragen iets meer kooktalent, maar zelf groentevlees maken is makkelijk. Mix fijn gesneden (of gepureerde) groenten met ei, melk en broodkruim. Draai er een bal of burger van en zie daar: je eigen groentevlees. Wel nog even bakken natuurlijk (voorzichtig omdraaien!). Voeg er noten aan toe voor wat extra ijzer en vitamine B.

Of liever wat anders?

Gebruik dan vlezige groentes. Dat zijn groenten die met de juiste bereiding sappig, vullend en vol van smaak zijn. Net als vlees dus.

Wat voorbeelden:

  • Champignons. Vooral de portobello is perfect als vervanger van een lekker biefstukje. Bak ‘m in olie en leg er op het laatst een stukje kruidenboter op.
  • Aubergine. Rooster ‘m en hij krijgt een romige, halfzachte structuur.
  • Pompoen. Met ui, bruine suiker, bouillon en cashewnoten maak je in een handomdraai pompoengehakt. Hij is nu in het seizoen.(beperk toegevoegde suikers in een gezond voedingspatroon. Het levert wel energie, maar voorziet je lichaam niet van de nodige vitamines, mineralen en vezels.)
  • Knolselderij. Prima geschikt om een burger van te maken. Schil, snijd in ronde plakken en bak rustig in de pan. Oven kan ook.

Extra tip zodat je zeker vol zit: leg een gebakken ei op je knolselderij-burger. Of serveer een yoghurtsausje bij de aubergine. Bon appétit!

Lekker gezond eten?

De Actify app helpt je er een gezonde gewoonte van te maken! Zo vind je er simpele gezonde acties voor iedere dag en smakelijke recepten om zelf uit te proberen. Speciaal ontworpen in samenwerking met gecertificeerde diëtisten. Ontdek het doel ‘Gezonder eten’ en eet jezelf in mini stappen gezond!