Elke paar maanden komt er wel een nieuwe zogenaamde superfood op de markt. Zo wordt er geadverteerd met extra antioxidanten, meer vitamines, mineralen, biologisch, puur en zelfs dat ze libido verhogend zouden werken of hart en vaatziektes tegen zouden gaan. Superfood is voeding met een positieve uitwerking op je gezondheid door een hoge concentratie van bepaalde voedingswaarden.
Chiazaad, vis, blauwe bessen, donkere chocolade, bepaalde noten en zaden en tarwegras zijn bijvoorbeeld superfoods. Het klinkt vaak heerlijk, maar zijn deze voedingsmiddelen écht gezond?
Er inderdaad goede voedingsstoffen in deze superfoods, zoals antioxidanten of vitamines. Deze voedingsstoffen zitten echter in veel meer voeding. Superfoods zijn dus niet per se gezonder dan de rest. De stempel ‘superfood’ heeft overigens wel effect op de verkoopprijs in de winkel.
Definitie van superfood
Er is geen officiële door de overheid erkende definitie van superfood. Eigenlijk kunnen we daarmee stellen dat niet duidelijk is wat een superfood is. Deze term kan geplakt worden op een veelvoud van producten. Dat maakt ze alleen niet gezonder.
Hoe kijkt Voedingscentrum naar superfoods?
Het Voedingscentrum is van mening dat er geen superfoods bestaan. Niet één voedingsmiddel kan alle essentiële voedingsstoffen leveren die het lichaam nodig heeft. Gevarieerd eten volgens de Schijf van Vijf, is de beste manier om alle belangrijke voedingsstoffen binnen te krijgen. Geclaimde gezondheidseffecten van superfoods zijn over het algemeen niet voldoende wetenschappelijk onderbouwd.
Kortom, superfood is een trendy stempel die gebruikt wordt om gezonde producten te promoten. Dat maakt het geen vervanger voor een gezond en gevarieerd voedingspatroon, maar superfoods zijn niet altijd ongezond.