Tijd voor een terugblik! Zo maak jij de balans op over 2021

Leestijd: 4 - 6 min.
Reflecteren

Het einde van het jaar is in zicht! Kijk jij al uit naar volgend jaar? De jaarwisseling is vaak hét moment voor nieuwe plannen, goede voornemens en vooruitkijken. Maar wist je dat even terugblikken ook heel fijn is? De balans opmaken en je hoofd opruimen, dat levert je inzicht en een flinke dosis nieuwe energie op! Neem dus de tijd om terug te kijken, voor de champagnekurken en oliebollen je om de oren vliegen. In dit artikel lees je wat je hebt aan een terugblik op 2021.

Wat is zelfreflectie ook alweer?

Verlies jij jezelf stiekem ook weleens in de waan van de dag? Dan helpt reflecteren je om wat meer inzicht en overzicht te krijgen. Je neemt namelijk even rustig de tijd om te bekijken wat je doet, waarom je dat doet en wat het je oplevert. Zo helpt terugkijken je uiteindelijk om stap voor stap aan je doel te werken. En nog een bonus: uit onderzoek blijkt dat je er gelukkiger en productiever van wordt!

Tip!

Wist je dat zelfreflectie ook een handig hulpmiddel kan zijn bij het vormen van gezonde gewoontes? Door regelmatig terug te kijken, kun je de route naar je gezonde doel makkelijker bijsturen. Je leest hier wat we hiermee bedoelen en hoe dat precies werkt.

Wat heb je aan een terugblik op het afgelopen jaar?

Met een terugblik op het afgelopen jaar, ga je lekker voorbereid het nieuwe jaar in. Je zet namelijk op een rijtje wat de lichtpuntjes waren en wat juist veel energie kostte. Was er iets waardoor je dansend over straat ging? We want more! En de dingen die juist tegenvielen? Weg ermee, die blijven lekker in 2021.

Stap 1. Fris je geheugen op

Oef! Waarom was dat ene uitje met je collega’s ook alweer zo gezellig? En wat ging nou eigenlijk minder lekker op die baaldag in het voorjaar? Met wat handige hulpmiddelen wordt het opfrissen van je geheugen een eitje! Pak bijvoorbeeld je fotoalbum, agenda of social media erbij. Door je tijdlijnen scrollen helpt je bij het opvissen van herinneringen en herbeleven van gedachtes en gevoelens. Toch nog wat meer inspiratie nodig? Bedenk eens welke boeken, films of muziek je dit jaar hebt ontdekt. Je zult merken dat dit goed helpt.

Tip!

Als je een dagboekje bijhoudt, is het makkelijker om dingen terug te halen en je herinneringen te delen. Een dagboekje of notitie in je telefoon is dus een handig hulpmiddel om te reflecteren!

Stap 2. Maak het leuk voor jezelf

Goed nieuws! Omdat het jouw zelfreflectie is, mag het ook lekker op jouw manier. Kies daarom een fijn moment om er ontspannen mee aan de slag te gaan. Bijvoorbeeld op een vrije dag tussen de feestdagen in. Kruip in je luie stoel met een kleedje, een lekkere chocoladesnack en een notitieblokje. Zo maak je het comfortabel voor jezelf. Wil je reflectie toch even niet lukken? Geen probleem! Dan pak je het gewoon op een ander moment weer op. In de dagen rondom kerst heb je juist wat meer de tijd om uit te vinden wat voor jou prettig voelt.

Stap 3. Kijk goed in de spiegel

Zit je met een opgefrist geheugen op een knus plekje in huis? Mooi! Dan is het tijd om wat dingen op een rijtje te zetten. In deze stap beantwoord je verschillende vragen over jouw jaar. Probeer zo eerlijk mogelijk antwoord te geven, dat levert je veel goede inzichten op. Stel jezelf de volgende vragen:

  • Wat vond ik leuk aan 2021?
  • Waar ben ik dankbaar voor en wie ben ik dankbaar?
  • Wat heeft mij dit jaar energie gegeven?
  • Welke successen uit het afgelopen jaar mag ik vieren?
  • Wat heb ik over mezelf geleerd?
  • Wat is er minder goed gelukt?
  • Wat heeft mij dit jaar veel energie gekost?
  • Wat wil ik volgend jaar loslaten of anders doen?
  • Passen mijn doelen nog bij mij?

Lukt het jou om deze vragen te koppelen aan je gezonde doelen? Misschien ben je vol goede moed begonnen met sporten, een dieet of met meditaties. Maar iedere week die sportschool in of altijd een salade als lunch, levert je toch niet op wat je wil. Sterker nog: omdat je er best geforceerd mee bezig bent, zorgt het misschien voor extra druk. Vraag jezelf dan eens af waarom dit niet zo goed past en hoe je het anders kan doen. Zo ga je op zoek naar een oplossing die beter aansluit op jouw wensen.

Stap 4. Maak van reflecteren een gewoonte

Je raadt het al: de laatste weken van het jaar zijn niet het enige moment waarop een terugblik je vooruithelpt. Reflecteren kun je vaker doen, op verschillende manieren. Door je mooiste herinneringen te delen met anderen of te focussen op je doel bijvoorbeeld. Of door op een werkdag even in te in te checken bij jezelf. Je hebt vast gemerkt dat je door terug te kijken beter weet wat jouw energievreters zijn! En je kunt nu bijsturen als dat nodig is. Wist je dat Actify je daarbij helpt? De app brengt jou stap voor stap dichter bij je doel. Je hebt altijd een coach bij de hand die je tips, begeleiding en leuke suggesties geeft. Probeer jij het uit?

Actify, de activiteitscoach

#34 in Gezondheid en vitaliteit

4.2 • 431 beoordelingen