Hallo herfst! 3 tips voor een gezond en fit najaar

Leestijd: 4 - 6 min.
Dump die dip: zo overleef je de herfst

De zomer loopt op z'n einde! Kijk jij al uit naar wat minder hete dagen, mooie herfstkleuren en knusse avonden? Of gaat het najaar jou niet in de koude kleren zitten en heb je, zodra de dagen kouder en korter worden, moeite om fit en energiek te blijven? Je bent niet de enige! We geven je tips waarmee je energiebatterij in de herfst goed opgeladen is én blijft.  

Hoezo herfstdip? Ga voor extra energie in het najaar

Herken je dit? Zowel in de herfst als in de winter lijkt het extra lastig om je bed uit te komen. Je hebt ook wat minder zin om eropuit te gaan en je bent stiekem sneller geïrriteerd wanneer je kids hun sokken laten slingeren.. Die gevoelens zijn helemaal niet gek. De combinatie van kou en weinig zonlicht doet je energielevel namelijk geen goed. En dat heeft effect op je emoties, concentratie en productiviteit. Gelukkig is daar genoeg aan doen! Een combinatie van daglicht, gezond en gevarieerd eten én bewegen gaat jou helpen. Met deze 3 tips ga jij voor een gezond en fit najaar.  

1. Kom in beweging en zoek de zon op

Hello sunshine! Dat zomerse terrasweer is in het najaar al gauw ‘met de noorderzon’ vertrokken..  En dan is het verleidelijk om lekker op de bank te hangen aan het eind van de dag. Uit onderzoek blijkt dat we er weinig aan kunnen doen als we wat luier of lustelozer zijn in de herfst en winter. De korte dagen schoppen onze biologische klok namelijk een beetje in de war. 😵 

Wist je trouwens dat je lichaam onder invloed van zonlicht zelf vitamine D aanmaakt in de huid? Deze vitamine heb je nodig voor stevige botten en tanden, een goede werking van de spieren en een gezond immuunsysteem. Wauw! Korte dagen in het najaar kunnen je dus een beetje luier maken én zorgen dat je minder vitamine D aanmaakt. Maar gelukkig is de oplossing simpel: door een paar keer per week 10 tot 15 minuten in de zon door te brengen, maak je al voldoende vitamine D aan en geef je jouw energieniveau een boost. Zet je wekker en maak een gewoonte van de daglichtpauze

💡 Wist je dit? Je kunt je biologische klok een handje helpen om te wennen aan de kortere dagen in de winter. Een goed slaapritueel helpt enorm om de kwaliteit van je nachtrust te verbeteren. Dat betekent op gezette tijden gaan slapen én opstaan, ook als je liever nog even zou willen snoozen. Jouw slaaproutine vinden? Probeer het met deze serie  

2. Geniet van de herfst op je bord

Hmm.. Wie wordt er niet blij van lekker eten? Gelukkig is de herfst hét seizoen voor comfortfood. Heb jij als het kouder wordt ook zo’n zin in dampende stamppotten, geurende ovenschotels of lekkere soepjes? Maak dan eens een lekker herfstrecept met najaarsgroente! Onwijs lekker, en omdat je lokale groente gebruikt, belast je ook nog eens het milieu een stuk minder. Op zoek naar inspiratie? Bekijk dan eens onze recepten met seizoensgroente

3. Versla een verlaagde weestand

Hatsjoe! In het griepseizoen is je weerstand soms wat lager. Dat komt omdat virussen bij koud weer langer overleven. Daarnaast heeft de droge lucht in de koudere seizoenen invloed op je luchtwegen, waardoor een griepje zich makkelijker nestelt. En dan zitten we ook nog vaker binnen met elkaar, dus verspreidt griep zich ook nog eens sneller. Tja, geen wonder dat sommige pechvogels al gaan snotteren zodra de ‘r’ weer in de maand zit.. 

Gelukkig kun je jouw weerstand een duwtje in de goede richting geven! Dat doe je vooral door verschillende soorten groente en fruit te eten. Varieer in kleur en verspreid je eetmomenten over de dag. Zo krijg je verschillende gezonde stofjes binnen en is het makkelijker om de richtlijn te halen. Regelmatig ontspannen en buiten bewegen is ook een boost voor je weerstand! En een bonustip: was regelmatig je handen. Inmiddels weten we allemaal dat hygiëne hartstikke belangrijk is om de verspreiding van griepjes en virussen te voorkomen. Soppen maar! 

Wist je dat?

Het zomergevoel vasthouden als je weer thuis bent? Dat kan! Het is een kwestie van de juiste mindset, rust en ritme in je dag. In dit artikel geven we je tips om na de zomer de draad weer op te pakken, met meer structuur én energie!

Gezond het najaar door met de Actify-app!

Zie jij het wel zitten om dit najaar met bovenstaande tips aan de slag te gaan? Start dan met Actify! In de app vind je de lekkerste najaarsrecepten, motiverende tips én allerlei kleine oefeningen die je helpen om nieuwe gewoontes te vormen. En met de serie grip op je herfstdip maak jij een feestje van dit najaar! Benieuwd? Download Actify en zet vandaag je eerste stap naar een gezonde leefstijl.

Actify, de activiteitscoach

#34 in Gezondheid en vitaliteit

4.2 • 431 beoordelingen