Trek in ongezond eten? Dat komt door je hersenen

Leestijd: 2 - 3 min.
Trek in ongezond eten? Dat komt door je hersenen

Iedereen weet dat je niet te vaak naar de snackbar moet gaan en regelmatig en gezond moet eten. Maar bij trek in een tussendoortje grijpen we eerder naar chocola dan naar een rauwe stronk broccoli. Dat komt dus door de werking van je hersenen...

Van de geur van een gegrilde hamburger krijg ik meer trek dan wanneer ik aan een krop sla ruik. Zou het eigenlijk niet andersom moeten zijn? Zou ik niet veel meer trek moeten krijgen van de variatie in voedingstoffen die salade me biedt dan een stuk vlees dat net van de gril afkomt?

De schuld van schaarste

Het goede nieuws is dat we daar eigenlijk niet zoveel aan kunnen doen. Met op elke hoek een toko, snackbar of restaurant is het lastig voor te stellen, maar nog niet zo lang geleden was voedsel ook voor ons schaars. Onze levensverwachting was aanzienlijk korter, we hadden geen vaste verblijfplaats en moesten ons voedsel bij elkaar jagen. Barre omstandigheden….

In die tijd hadden we dus voedsel nodig dat ons op de been hielp wanneer we weer honderden kilometers moesten struinen door moerassige velden op zoek naar een karig bosje bessen. Dat was het moment dat ons brein de heilige drie eenheid ontdekt heeft van vetten, suikers en koolhydraten. Energierijk voedsel dat ons lichaam snel opnam en ervoor zorgde dat we uren achter elkaar konden zoeken naar eten.

Breintje toch

Nu leven we in een tijd waarin een snelle hap maar één swipe via je smartphone van je is verwijderd. Gek genoeg is die evolutionaire stap aan onze kersenpit voorbij is gegaan. Onze hersenen lijken niet door te hebben dat er genoeg voedsel voorhanden is en dat we niet eindeloos hoeven ronddwalen over de steppe op zoek naar een sappig stuk everzwijn.

De voedingsmiddelenindustrie speelt handig in op deze instelling van ons brein. Ze overstelpen onze hersenen met reclame en verpakkingen en geur en smaakstoffen die  zorgen voor een eindeloze hunkering naar vettig, zoet en koolhydraatrijk eten.

Van de zurige smaak van een handje onrijpe bessen naar een zoetig, krokant en kleurrijk handje M en M’s  die op je tong smelten. Van een lauwig taai stuk vlees waar de haren nog op zitten naar de ziltige smaak van een hamburger waar het sap langs je kin druipt: onze grijze massa weet niet wat het meemaakt.

Toch hoef je ongezond voedsel niet altijd te vermijden. Eens in de zoveel tijd een patatje of pizza is geen probleem, maar zorg voor een gezonde balans. Juist op die manier kan je extra genieten.