Trek in teff: een nieuw ‘superfood’

Leestijd: 2 - 3 min.
Trek in teff: een nieuw ‘superfood’

Is het een vogel? Is het een vliegtuig? Nee het is teff, het nieuwe superfood dat steeds populairder wordt. Lees alles over dit alternatief voor tarwemeel.

Tijd voor Teff?

Net zoals spelt, boekweit en quinoa is teff een graansoort. Teff komt uit Ethiopië en is nu vooral populair bij sporters vanwege de trage energieafgifte als je teff eet.

Teff vindt zijn oorsprong in Ethiopië waar het al eeuwenlang wordt gebruikt en vormt de basis voor de ‘Injera’: een soort sponsachtig plat brood ter grootte van een pannenkoek.

Injera pannenkoek

De naam teff is afkomstig van het woord teffa, wat in oud-Ethiopisch zoveel betekent als “verloren” of “zoekgeraakt.” De korrels zijn ongeveer zo groot als een suikerkorrel. Ethiopiërs noemen het ook wel ‘liefdesgras’. Dit heeft niets te maken met lustopwekkende eigenschappen, maar met de lengte van het gewas. Met een hoogte van zo’n anderhalve meter maakt een teffveld een zeer geschikte plek voor geliefden om elkaar stiekem te ontmoeten. 🙂

Topconditie dankzij teff

Deze oeroude graansoort betekent veel voor de Ethiopiërs: het wordt verantwoordelijk gehouden voor de kracht en gezondheid van veel Ethiopische lange afstandlopers. Omdat teff vezels, verschillende B-vitamines, ijzer, calcium en andere belangrijke mineralen bevat, is dat geen gekke gedachte. Bovendien zorgt teff voor een langzame afbraak van koolhydraten door je lichaam, waardoor je langer een gevuld gevoel houdt. We weten echter niet zeker of dit de echte reden is van hun fantastische conditie.

Veelzijdig kleintje

Teff is klein in formaat, maar groot in variatie. In Ethiopië gebruiken ze teff zelfs in alcoholische dranken. Bij ons is het te vinden in pannenkoeken, brood, ontbijtgranen en koekjes. Ook is teffmeel geschikt om te paneren en als bindmiddel voor sauzen.

De smaak varieert van licht zoet tot nootachtig, wat wordt bepaald door de kleur van het meel: hoe lichter, hoe zoeter de smaak. Mocht je teff een keer willen proberen dan raden wij het aan als variant op de nu beschikbare ontbijtgranen. De betere supermarkten verkopen een kant en klare ontbijtversie van teff aan die je alleen nog maar door je (warme) melk hoeft te roeren. Voor de smaak kan je er nog wat fruit of honing doorheen mengen. Eet smakelijk…