Waarom diëten niet werkt – en hoe je wèl kunt afvallen

Leestijd: 4 - 6 min.
afvallen zonder diëten

Intermittent fasting, een sapjeskuur of het ketogeen dieet. Sta jij op het punt om in een nieuw afslankprogramma te duiken? Blijf dan nog héél even op die springplank staan. In dit artikel leggen we je uit hoe je kunt afvallen door juist te stoppen met diëten.

Waarom werkt diëten niet?

Afvallen zonder diëten. Je vraagt je vast af ‘hoe dan?’. Allereerst is het goed om te begrijpen wat er precies in je lichaam gebeurt tijdens een (streng) dieet. Hoe kan het dat het resultaat vaak tijdelijk is? Hoe ontstaat het ‘jojo-effect’? En op welke manier kun je wel blijvend gewicht verliezen?

Snel resultaat! Eh, of toch niet?

Een (crash) dieet is gebaseerd op het zoveel mogelijk beperken van je calorieën-inname. Je stopt bijvoorbeeld van de een op de andere dag met het eten van toegevoegde suikers. Het resultaat: snel gewichtsverlies. Helaas bestaan die eerste ontbrekende pondjes niet alleen uit vet, maar vooral uit vocht en spiermassa.

Je lichaam in de spaarstand

De aanhouder wint. Na een tijdje verlies je niet alleen vocht en spiermassa, maar ook vet. Je lichaam schrikt nu wakker, want een streng dieet wordt door je lijf gezien als een voedselcrisis. Het stofwisselingsniveau van je lichaam, ofwel je metabolisme, past zich na een aantal dagen op deze nieuwe situatie aan. Om reserves op te bouwen, gaat je lijf in de spaarstand. Heel ingenieus eigenlijk, maar het verbranden van calorieën wordt zo op een lager pitje gezet.

Wist je dat? Je vetcellen kunnen stress krijgen van een dieet. Dat hebben onderzoekers van de Universiteit van Maastricht ontdekt. Als paniekreactie op het ‘voedseltekort’, slaan vetcellen voor de zekerheid wat extra vet op. Slimme rakkers. Maar of je hier nou heel blij mee bent, is natuurlijk een ander verhaal…

Oude gewoontes

Na afloop van het dieet heeft de weegschaal goed nieuws: je hebt je streefgewicht gehaald, yes! Maar dan? Je strakke voedingsschema was al lastig vol te houden en nu je doel is behaald, is lijnen niet meer noodzakelijk. Grote kans dat je hierdoor al snel weer je oude voedingspatroon oppakt. En zo sluipen oude gewoontes weer terug je leven in.

Terugkeer (extra) kilo’s

Van de een op de andere dag krijg je weer genoeg calorieën binnen. In eerste instantie reageert je lichaam daar niet direct op. De spaarstand is nog steeds actief. En daar gaat het mis, want die extra calorieën worden nog steeds doodleuk omgezet in lichaamsvet. Je lichaam denkt tenslotte dat het nog steeds middenin een voedselcrisis zit. Voordat je het weet vinden die kilo’s, die je na weken afzien bent verloren, zonder moeite hun weg terug naar je buik, benen en billen. Hallo jojo-effect!

De nadelen van diëten

Naast de schommelingen in je gewicht, heeft het volgen van een dieet nog een aantal andere nadelen:

 • Je energielevel is laag. Een gevolg van het gebrek aan voedingsstoffen.
 • Je hebt continu last van een hongerig gevoel. Grrr.
 • Na het dieet vliegen er soms zelfs meer kilo’s terug aan dan voorheen.
 • Op lange termijn heeft het jojo-effect een negatieve invloed op je algehele gezondheid…

Klinkt niet fijn, toch? Gelukkig kan het ook anders!

Afvallen door te stoppen met diëten

Een magisch pilletje voor blijvend gewichtsverlies is er niet, maar in een aantal stappen voorkom je het jojo-effect en houd je die overtollige kilo’s ver bij je vandaan. Kleine aanpassingen in je eetpatroon kunnen al een wereld van verschil zijn. Afvallen betekent niet alleen dat je van alles moet laten. Je kunt veel ongezonde eetgewoontes juist vervangen door gezondere. Deze aanpak is geen kwestie van volhouden, het kan net zo gewoon worden als tandenpoetsen! Bovendien heeft een gezonde levensstijl nog veel meer voordelen, aldus de wetenschap:

 • Stabiel gezond gewicht
 • Sterker afweersysteem
 • Stress beter de baas
 • Meer zin in bewegen
 • Langer fit
 • Mentaal lekker in je vel

Doe een snackwissel! Vervang een ongezonde snack voor een lekkere gezonde! Eet bijvoorbeeld een handje noten in plaats van chips. Of ga voor een banaan in plaats van een koek. Welke snack vervang jij?

Ontdek nieuwe gezonde eetgewoonten

Wil je graag stoppen met eindeloos diëten en starten met afvallen? Een gezonde levensstijl hoeft niet ingewikkeld of vervelend te zijn. Integendeel! Actify, de gratis coach app, kan je helpen het roer in kleine en haalbare stapjes om te gooien. Gezond eten kan makkelijk en ontzettend lekker zijn en voldoende bewegen kan een routine worden. De rol van Actify in dit verhaal?

 • Jouw stok achter de deur
 • Eindeloos veel tips en inspiratie
 • Inzicht in je voortgang
 • Kleine haalbare stapjes die gewoontes worden

Vandaag nog proberen?

Actify, de activiteitscoach

#34 in Gezondheid en vitaliteit

4.2 • 431 beoordelingen