Wat cola met je lichaam doet

Leestijd: 2 - 2 min.
Wat cola met je lichaam doet

Iedereen neemt wel eens een koud glas cola op een hete zomerdag. Of als je enorme dorst hebt na een lange wandeling. Of gewoon omdat je cola zo lekker vindt. Maar is cola wel zo verkwikkend? En is het eigenlijk niet heel slecht voor je?

Als je cola drinkt heeft dat een flinke invloed op je lichaam. Je krijgt enorm veel suiker binnen, meer dan goed voor je is. De suiker zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel zich in een piek bevindt. Door alle suikers krijg je een instant boost en een gelukzalig gevoel.

Colacijfers

Cola bevat 42 kilocalorieën per 100 ml. Dat is ongeveer 95 kcal voor een groot glas (225 ml) en 63 kcal voor een klein glas (150 ml). In een blikje zitten 139 kcal (330 ml). Per 100 ml bevat cola 10,6 g suiker (2,63 eetlepels).

Om de calorieën van één blikje cola te verbranden, is een stevige wandeling van ruim een half uur nodig.

Vochtafdrijving

Na een uur verschijnt er een nieuw effect van cola: urineafdrijving. Dit is ook wat er gebeurt als je cafeïne of coffeïne binnenkrijgt. Het heeft namelijk een vocht afdrijvende werking. Dit betekent concreet dat het vocht voortijdig wordt afgevoerd, terwijl je dat je lichaam het nodig heeft. Hierdoor is het belangrijk dat je voldoende water drinkt om je lichaam te blijven hydrateren. Het ‘gevaar’ is dat je nog meer cola gaat drinken om je dorst te lessen.

De gevolgen van het drinken van cola zijn groot te noemen. Hoe dan ook, een glaasje cola op zijn tijd kan prima, maar houd het binnen de perken.