Wat eet jij voordat je gaat sporten?

Leestijd: 2 - 3 min.
Wat eet jij voordat je gaat sporten?

Het is vaak lastig te kiezen wat je nu moet eten en drinken rondom sportmomenten. Ook is de planning vaak een dilemma: kun je nu beter voor of na het sporten eten? Hieronder volgen wat handige adviezen.

1. Eet iets licht verteerbaars voor het sporten

Tot één uur voor het sporten kun je een licht verteerbaar tussendoortje eten dat voldoende energie oplevert, zoals bijvoorbeeld een stuk fruit of een krentenbol.

Speciale sportrepen bevatten relatief veel calorieën. Deze zijn echter niet nodig om energie op te doen.

2. Sport niet op een nuchtere maag

Sporten op een lege maag zorgt niet voor een snellere vetverbranding, zoals wel eens gedacht wordt. Je loopt het risico dat je tijdens het sporten minder energie hebt en daardoor eerder stopt. Sommige mensen vallen zelfs flauw, omdat het glucosegehalte in het bloed te hard daalt.

3. Voorkom maagklachten tijdens het sporten

Voorkom maagklachten: eet ongeveer twee uur voor het sporten geen maaltijd meer. Het verteren van voedsel vraagt om een constante aanvoer van zuurstof en bloed naar het maag-darmkanaal. Als je tegelijkertijd sport, vragen je spieren ook om zuurstof en bloed. De twee processen komen met elkaar in het gedrang, waardoor maagklachten ontstaan.

Komt het zo uit dat je voor het sporten toch een maaltijd eet, kies dan liever geen vlees, aardappelen, pasta, vette vis, ei, groente of peulvruchten. Deze voeding blijft lang in je maag aanwezig en daar kun je tijdens het sporten last van krijgen.

4. Drink water tijdens het sporten

Tijdens het sporten is het belangrijk om water te blijven drinken. Mocht je langer dan een uur gaan sporten, dan kun je ervoor kiezen een sportdrank met koolhydraten te drinken. Dit zorgt ervoor dat je glycogeenvoorraad (je energievoorraad) minder snel op gaat en dat je minder snel moe wordt. Sport je om af te vallen, dan kun je het beter gewoon bij water houden.

5. Eet jij voor of na het sporten?

Plan je hoofdmaaltijd, dus het ontbijt, de lunch of avondmaaltijd, het liefst direct na het sporten. Na een heftige inspanning krijg je veel trek. Logisch, want je hebt veel energie verbrand en je lichaam geeft een signaal dat de voorraad weer aangevuld moet worden. Het is dus helemaal niet verkeerd om daaraan gehoor te geven.

Waar je op moet letten, is wát je eet. Neem je na afloop een tosti en daarna ook nog eens maaltijd, dan heb je eigenlijk gesport om je tosti te verbranden. Als je wilt afvallen of gespierder wilt worden, dan duurt het op deze manier heel lang voordat je resultaat boekt. Stil de trek dus met een maaltijd die toch al op de planning stond.