Wat je wel en niet moet eten voordat je gaat slapen

Leestijd: 2 - 3 min.
Wat je wel en niet moet eten voordat je gaat slapen

Lekker slapen is heerlijk en uitgerust opstaan nog beter. Het is niet alleen fijn, maar ook belangrijk voor je gezondheid. Of je nachtrust goed is heeft onder andere te maken met wat je eet, vlak voordat je weg wilt dromen. Hieronder een rijtje slaaphelpers en slaapstelers.

Doen: kersen

Kersen bevatten melatonine. Een hormoon dat zorgt voor je biologische klok. De afgifte hiervan in je hersenen komt ‘s avonds op gang en neemt af onder invloed van licht. Melatonine zit ook ui, banaan en haver. Een absolute slaaphelper dus. De hoeveelheden zijn in deze voeding alleen wel marginaal dus vergelijk het niet met een slaappil.

Niet doen: alcohol

Helaas, alcohol is en blijft slecht voor je slaap. Vooral voor de kwaliteit ervan. Dat komt doordat je lichaam alcohol snel opneemt en dat zorgt ervoor dat je meerdere keren per nacht wakker wordt.Bovendien is er een grote kans dat je partner ook slecht slaapt, want van alcohol ga je sneller snurken.

Niet doen: koffie

Koffie is een echte slaapsteler. Veel mensen kunnen niet goed inslapen als ze in de avond nog koffie hebben gedronken. De mate waarin je last hebt van cafeïne hangt af van wat je gewend bent. Drink je meer koffie overdag, dan heb je er minder last van.

Niet doen: pure chocolade

In pure chocolade zit veel cafeïne en theobromine. Deze hebben een opwekkend effect en dat maakt inslapen lastig.

Doen: bananen

Niet alleen voor je slaap, maar voor je algehele gezondheid. Ze bevatten magnesium en potassium, beiden spierontspanners en dat maakt slapen makkelijker. Let wel op de caloriën. Een banaan bevat als snel 124 kcal.

Niet doen: sterke kruiden

Sterke kruiden, zoals in een Indiase curry, zijn absolute slaapstelers. Uit onderzoek bleek dat mannen die tabasco en mosterd aten bij hun avondeten meer moeite hadden om in slaap te vallen, dan mannen die minder sterke kruiden aten. Bovendien zorgen ze voor maagzuur en dat is ook niet fijn als je wilt slapen.