Eiwitten, wat is het en waarom heb je ze nodig?

Leestijd: 2 - 3 min.
Wat weet jij over eiwit?

Oh eiwit, wat houden we toch van je. Je helpt met de vetverbranding van ons lichaam. Maar ook met de opbouw van spiermassa en je houdt ons energieniveau in stand. Eiwit helpt zelfs de zin in snoep te verminderen. Meer weten?

Eiwitten vind je in vlees, vis en bijvoorbeeld noten. Maar welke voeding biedt nu het meeste waarde voor je geld? Wij hebben de vijf meest eiwitrijke etenswaar voor je op een rij gezet.

Breek de dag, tik een eitje​​

Niet verrassend: een eitje bevat een hoop eiwit, 6 gram welteverstaan. Wel verrassend: het grootste deel van het eiwit bevindt zich in het eigeel. In de eidooier zit wel cholesterol, wat de kans op hart- en vaatziekten iets verhoogt. De dooier bevat daarnaast ook veel onverzadigde vetten, dus te veel eieren eten is geen goed idee. Als je er gemiddeld zo’n drie per week eet ben je gezond bezig.

Kwark kan weer

​Kwark is ongerijpte, verse kaas gemaakt van melk. Die melk kan vol, halfvol of mager zijn. Uiteraard bepaalt het soort melk het vetgehalte van de kwark, dus let daar goed op. Volle kwark bestaat bijvoorbeeld uit meer dan 50% uit vet. Het goede nieuws: kwark zit ook boordevol eiwitten.

Kip, het meest veelzijdige stukje… eiwit

Kip is een van de magerste vleessoorten, maar ook rijk aan eiwit. Zo bevat een stukje kipfilet van 100 gram maar liefst 23 gram eiwit. Daarnaast is kip ook rijk aan verschillende B-vitamines, ijzer en zink. Een prima keus dus.

Enorm genoten

​Noten zit vol eiwit. Van de macademia (8 gram per 100 gram) tot de pistachenoot (24 gram per 100 gram. Het eten van noten zorgt bovendien voor een lager cholesterolgehalte. Handig om te weten: de pinda is officeel een peulvrucht. Bovengenoemde gezondheidsvoordelen gelden daar dan ook niet voor.

Aan het lijntje

Sowieso zit je met vis meestal wel goed als het eiwitten aankomt, maar de tonijn spant de kroon met 25 gram eiwitten per 100 gram. En slechts 5 gram vet, ook fijn. Misschien komt het daardoor dat deze vis wordt bedreigd door overbevissing. Als je toch tonijn koopt, let er dan wel op dat deze duurzaam gevangen is.

Maak er wat van

Maak eens een gerecht met daarin eieren, noten of vis verwerkt. In de recepten-app MaaltijdMatch staan heel veel gezonde recepten met juist die eiwitrijke ingrediënten erin verwerkt. Zo kom je makkelijk aan je eiwitten, eet je iets dat voedzaam is en het is nog gezond ook.

Actify, de activiteitscoach

#34 in Gezondheid en vitaliteit

4.2 • 431 beoordelingen