Welke vis hebben we aan de haak?

Leestijd: 4 - 7 min.
Welke vis hebben we aan de haak?

Gezond en lekker eten is een hype. En dat vind ik mooi! Goed voor jezelf zorgen en bewust bezig zijn met gezonde voeding. Het vergroot de kans op een langer gezond leven. En wie wil dat niet? Vis eten verbetert onze gezondheid. Daarbij gaat het niet alleen om verse vis. Ingevroren vis, of vis uit blik is volgens het voedingscentrum ook prima. Vooral de van nature vette vis hoort thuis op ons menu. Het advies is om in ieder geval 1x in de week vis te eten. Doe je mee?

Waar koop je vis? Waar let je op om er zeker van te zijn dat de vis die je koopt ook echt gezond is? En wat als er je nou nét even geen tijd hebt om bewust boodschappen te doen?

Verse vis specialist

Verse vis koop ik het liefst bij de viswinkel of bij de goede viskraam op de markt. Fantastisch om die prachtige vissen zo mooi uitgestald op het ijs te zien liggen! Maar niet elke vis, die als vers verkocht wordt, is ook echt vers. Om daar achter te komen maak ik graag een praatje met de visboer. Ik vraag hem welke vis hij in het net had. En waar die heeft gezwommen.

Zelf kun je ook zien of je vis vers is of niet. Verse vis ziet er fris uit en ruikt naar de zee. Een gezonde hele vis heeft een glanzende huid en heldere, bolle ogen. De kieuwen zijn rood of roze, alleen bij makreel zijn de kieuwen bruin. De staart is stevig en eventuele schubben sluiten goed aan.

Kies je voor verse visfilets of vismoten dan is het iets moeilijker om de versheid te controleren. Maar altijd geldt dat de vis stevig, glanzend, veerkrachtig en licht doorschijnend moet zijn. Als je er zachtjes in duwt, mag de vis geen vocht verliezen. Met deze tips in gedachten, wordt je een beetje vis-kenner en kun je met een gerust gevoel jouw lievelingsvis vers kopen. En die gaat het liefst dezelfde avond nog op het vuur! Heerlijk!

Water bij de vis!

In de supermarkt is volop voorverpakte vis, gerookte vis, vis in blik of diepvriesvis te koop. Zowel bij de vis in blik als de ingevroren vis blijven alle goede mineralen, vitaminen en vetzuren behouden. Bij het kopen van vis uit de supermarkt, raad ik je aan om de verpakking te lezen.

Kies je voor de ingevroren vis, kijk dan naar het percentage water én het netto gewicht. Om diepgevroren vis zit bijvoorbeeld vaak een laagje water, een klein beetje is prima, want dit beschermt de vis tegen uitdroging. Op de verpakking wordt het nettogewicht vermeld, het gewicht van de vis zonder het gewicht van het water. Als er meer dan 5% water is toegevoegd moet er vermeld staan dat het gaat om vis waar water aan is toegevoegd. Zo kun je zelf bepalen of je vindt dat de vis, in gewicht, je geld waard is.

Ontdooid

Vis die bevroren wordt verkocht laat je thuis bij voorkeur in de koelkast ontdooien. Maar er is ook vis te koop die al een keer bevroren is geweest en op een later tijdstip ontdooid in het schap ligt. Dit is op het etiket te zien aan de term ‘ontdooid’. De datum van de eerste keer invriezen staat op de verpakking. Deze datum kan soms lang geleden zijn. Bijvoorbeeld omdat deze vissoort maar in één seizoen gevangen wordt, maar wel het hele jaar verkrijgbaar is.

De datum van invriezen zegt niet veel over de veiligheid. Als de vis snel genoeg wordt ingevroren dan krijgen bacteriën weinig kans. De snelheid van het invriezen waarborgt ook de smaak en textuur van diepgevroren vis. Hoe sneller ingevroren, hoe beter!

Duurzaamheid

De consument vindt duurzame vis steeds belangrijker. Gelukkig! Al blijft duurzaam een lastig begrip als het om vis uit de zee gaat. Klanten willen graag dat vis op een verantwoorde manier wordt gevangen of gekweekt. Ik vind het heel mooi om te zien dat de visserij zichzelf opnieuw aan het uitvinden is en innovatieve technieken gebruikt voor het vangen en verpakken van vis. De regels hiervoor zijn – terecht – strenger geworden de laatste jaren. En ik ben blij dat het goed gaat met de ‘lokale’ vis in onze prachtige Noordzee.

Duurzame vis is niet zomaar duurzaam. Zo moeten er genoeg van een soort zijn, zodat de vis de kans krijgt zich voort te planten. De vangstmethode moet het leven in de zee niet beschadigen. En ongewenste bijvangst in de netten moet worden vermeden. Eerlijke visserij zal overleven, zich vernieuwen en ervoor zorgen dat wij en onze kinderen nog jarenlang kunnen genieten van lekkere en gezonde vis uit onze zee.

Quota en keurmerken

Zo goed als alle vis die je in Nederland kunt kopen wordt gevangen binnen visquota. Deze quota zijn er om de visstand op peil te houden. Een aantal soorten vis heeft aanvullende keurmerk die vaak extra zekerheid geven over de vangst of kweekmethode. Er zijn veel verschillende keurmerken in omloop, en waar let je dan op?

De VisWijzer, van Stichting de Noordzee, kiest voor de keurmerken MSC en ASC. Het MSC-keurmerk is een onafhankelijk keurmerk voor op zee gevangen vis. Je kunt ervan uitgaan er bij het vissen de gevolgen voor de omgeving het kleinst zijn. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van pulstechnologie in plaats van sleepnetten. Het ASC-keurmerk is een onafhankelijk keurmerk voor gekweekte vis. Dit keurmerk geeft aan dat gebruik gemaakt wordt van kweekmethoden die voldoen aan extra eisen van bijvoorbeeld waterkwaliteit, kennis van de kwekers en ruimte voor de vissen. Het water waarin de vis gekweekt wordt is schoon.

Online vissen

Je kunt ook online een hengeltje uitgooien. Vis bestellen én thuisbezorgd krijgen. Zo kun je in een mum van tijd gezonde en goede vis in huis hebben. Een goed voorbeeld daarvan is www.myseafood.nl. Ik nodig je van harte uit om eens te kijken wat ik allemaal voor vis in het net heb.

Gezonde groet,

Ruud van Rijn, directeur MySeafood®

Bron: Viswijzer, Nederlands Visbureau, NVWA