Etentje buiten de deur? Zo houd je het gezond èn lekker!

Leestijd: 4 - 6 min.
Gezond-uit-eten

Yes! Een etentje buiten de deur, het mag weer! Maar hoe houd je het gezond? Uit diverse onderzoeken is gebleken dat er een verband is tussen uit eten gaan en ongezonde voedingskeuzes. In dit artikel geven we je tips om van het voorgerecht tot het afzakkertje lekkere èn gezonde keuzes te maken! 

Als ‘voorafje’: 10 basistips voor een gezond etentje

 • Eet een gezond tussendoortje, zoals rauwkost of een stuk fruit, voordat je uit eten gaat.
 • Vermijd all you can eat restaurants. 
 • Sla het broodmandje over.
 • Bestel twee voorgerechten in plaats van een hoofdgerecht.
 • Sausjes on the side please! Zo kun je zelf de hoeveelheid in je maaltijd doseren. 
 • Deel je hoofdgerecht of een aantal kleine gerechtjes met iemand.
 • Vermijd suikerrijke drankjes en kies eens voor alcoholvrij.
 • Eet langzaam en kauw 20 keer voordat je een hap eten doorslikt.
 • Drink water voor en tijdens je maaltijd.
 • Probeer mindful te eten. Neem de tijd. Zo geniet je meer en word je bewuster van wat je eet.

Maak je menukeuzes alvast thuis

Wetenschappers hebben ontdekt dat de kans groter is dat je ongezonde keuzes maakt als je honger hebt of bent afgeleid. Wanneer je voor het etentje al je keuze maakt in plaats van in het restaurant, zul je achteraf ook geen spijt krijgen van een impulsieve en waarschijnlijk ongezonde keuze. Het is stiekem ook wel leuk om van te voren al lekker weg te dromen over een gezellig etentje toch? Laat de voorpret maar beginnen!

Voorgerecht

Het voorgerecht overslaan is natuurlijk een eenvoudige manier het aantal calorieën tijdens je etentje beperken. Omdat je dit misschien niet de meest gezellige optie vindt, een paar alternatieven:

 • Ga voor een salade of een lichte bouillon
 • Kies een vegetarisch voorafje. Dit is vaak lichter verteerbaar en bevat doorgaans veel groentes.

Probeer je een paar kilo’s te verliezen? Ga eens een keer voor twee voorgerechtjes in plaats van een hoofdgerecht. Zo heb je ook geen keuzestress. 😉 Tip! Vraag of je favoriete voorgerechtje tegelijkertijd met het hoofdgerecht van je tafelgenoten geserveerd kan worden.

Hoofdgerecht

We zijn aangekomen bij het moment suprême: het hoofdgerecht. Hoe maak je uit al dat lekkers een bewuste en gezonde keuze? Een vette pizza met extra veel kaas of een flinke portie spareribs met een flinke scheut barbecue saus zijn dat natuurlijk niet. Ga in plaats daarvan liever voor een mooi mager stukje vlees zoals biefstuk, kalkoen, vis of wild. Een vegetarische maaltijd is natuurlijk ook een uitstekende en smakelijke optie. Ga voor lekker veel groentes als bijgerecht in plaats van frietjes of aardappelen. Smullen maar!

Wist je dat?
Wanneer je langer kauwt let je ook bewuster op wat je eet. Hierdoor geef je je lichaam meer tijd om zich verzadigd te voelen en eet je minder.

Nagerecht

Het beste nagerecht bij zoete trek blijft voeding die van nature aanwezige suikers bevat. Is fruit een optie als dessert? Perfect! Tenzij je aardbeien verdrinken in de chocoladesaus. Geen ruimte meer voor wat lekkers na? Skip een keer het toetje en geniet lekker na met een lekkere koffie. Probeer eens een decaf of sluit de avond juist af met een heerlijk kopje thee.

Oh, en hoe zit het met de drankjes?

Wist je dat?
Je hebt sneller dorst tijdens het uit eten gaan, omdat het eten zouter is èn omdat veel restaurants de verwarming expres wat hoger zetten. Daarnaast praat je meer, en van al dat geklets word je ook dorstig.

Met een beetje creativiteit kun je dus prima gezond uit eten gaan. Alleen, waar spoel je al dat lekkers mee weg? Helaas is alcohol natuurlijk niet de meest gezonde keuze. En toch. Een hele avond alleen maar aan een glaasje plat is alles behalve bruisend. Wil je toch gaan ‘wijnen, wijnen, wijnen’? In droge witte wijn zitten doorgaans de minste calorieën. Weet wel dat één glaasje nog steeds gelijk is aan een beschuitje met hagelslag. Mét boter. Houd je toevallig ook van prosecco of champagne? Super, deze dranken bevatten nog minder calorieën dan wijn.

Ben je aan het afvallen en heb je besloten dat het een alcoholvrij avondje wordt? Bestel dan bijvoorbeeld een karaf met fruitwater. Dat ziet er gezellig uit op tafel en heeft net wat meer smaak.

Tip! Ben je rechtshandig? Zet je glas dan aan de linkerkant en andersom. Je zult zien dat je ongemerkt minder snel drinkt. Geniet extra lang van dat ene wijntje.

Maak makkelijker gezonde keuzes met de Actify app

Of je nou op zaterdagavond een romantisch diner voor twee hebt gereserveerd bij de Italiaan op de hoek of op zondagmiddag met het hele gezin aanschuift in jullie favoriete pannenkoekenhuis: zoals je hebt gelezen is er altijd een mogelijkheid om een gezonde draai aan je etentje te geven. Heb je interesse in nog meer gezond voedingsadvies, de lekkerste gezonde recepten of slimme eetswaps? Laat je verrassen door Actify!

Actify, de activiteitscoach

#34 in Gezondheid en vitaliteit

4.2 • 431 beoordelingen