Genieten van Valentijnsdag? Dat kan iedereen!

Leestijd: 4 - 6 min.
Valentijnsdag

Bossen vol rozen, bonbons in de vorm van een hartje of brieven van een stille aanbidder: iedereen kent de clichés rond Valentijnsdag. En waar de een er vrolijk aan meedoet, heeft de ander er eigenlijk helemaal niks mee. Toch is die ‘dag van de liefde’ best een goed moment om wat leuks te doen en stil te staan bij je dierbaren. In dit artikel leggen we uit wat het je oplevert als je Valentijnsdag viert. 

Gezonder leven door fijne relaties 

Omdat wij mensen sociale dieren zijn, genieten we ook zo van dingen samen doen. Gezellige etentjes, een diepgaand gesprek met je partner of een lachbui met je beste vriendin: daar word je vrolijk van. Slimmeriken aan Harvard ontdekten dat mensen met hechte sociale banden met afstand het gelukkigst zijn. En dikke bonus: ze zijn nog gezonder ook! Hoofdonderzoeker Robert Waldinger bespreekt in deze TED Talk dat goede relaties een soort comfortabel beschermdekentje zijn voor je lichaam en geest.  

Wist je trouwens dat relaties ook een belangrijke reden zijn dat mensen in de Blue Zones zo lang leven en gezond zijn? Tussen deze gebieden zijn negen overeenkomsten gevonden, de ‘Power 9’. En drie daarvan gaan over fijne relaties! Want die kerngezonde oudjes in de Blue Zones:

  • Maken onderdeel uit van een (religieuze) groep.
  • Stellen geliefden en familie voorop.
  • Hebben een gezonde sociale kring.

Wist je dat?

Ook je hormoonhuishouding wordt hartstikke happy van positieve relaties! Uit onderzoek blijkt dat je hersenen dan meer van het knuffelhormoon oxytocine aanmaken. En dit zorgt weer voor een afname in cortisol, waardoor je meer ontspant. Fijn zeg!  

Waardering is waardevol

Het is dus supergezond om een goede band met je vrienden, familie en je partner te hebben. Toch spreken we in lange relaties of vriendschappen veel minder vaak onze waardering uit dan als we net een nieuwe vlam ontmoet hebben. Zonde! Want je hebt vast zelf wel eens ervaren wat een welgemeend complimentje doet met je gevoel. Het geeft je zelfvertrouwen, motivatie en een gelukzalig gevoel, door de dopamineboost die je ervan krijgt. Sterker nog: ook als gever van een compliment neemt je geluksgevoel toe. Iets leuks doen voor een ander zorgt namelijk voor meer gelukshormonen, en daar word je vrolijk en ontspannen van.  

3 tips om Valentijnsdag te vieren

Even terug naar Valentijnsdag. Want je weet nu dat het belangrijk is om jouw waardering te delen met je naasten. En misschien vind je Valentijnsdag een commercieel gebeuren, maar het is wel hét moment om even de tijd voor je geliefden te nemen. Zoek ze op, ga wat leuks doen of strooi met complimentjes! Nog een paar tips om die ‘Love’ te ‘spreaden’:

Tip 1. Maak wat lekkers klaar

Liefde gaat door de maag! Een fijne manier om je waardering te delen met anderen is door ze te trakteren op iets lekkers of ze bij jou thuis uit te nodigen. Je kunt zelf een maaltijd klaarmaken of lekker buiten de deur eten, maak het jezelf vooral niet te moeilijk. Want vergeet niet: het gebaar alleen zorgt al voor een prettig gevoel. En heb je toch wat inspiratie nodig voor je plannen? De serie ‘Feestelijke recepten’ staat boordevol leuke recepten voor jouw Valentijnsontbijt, -lunch of -diner!

Tip 2. Kies een leuke invulling van de dag  

Valentijnsdag is een perfect moment om samen wat leuks te gaan doen. Bedenk zelf hoe groot je dit maakt. Er hoeft echt geen roze limousine voor te komen rijden die je naar een driesterren restaurant rijdt. Samen iets actiefs doen of een spelletje spelen is namelijk ook al heel gezellig. Of pak het slim aan: combineer de eerste twee tips en maak samen een culinair hoogstandje klaar!  

Tip 3. Voer een goed gesprek

Eigenlijk is er niets fijner dan samen een goed gesprek voeren. Dus.. Leg die smartphone of tablet aan de kant, ga er eens goed voor zitten en breng samen bewust wat tijd door. Met die oprechte aandacht laat je pas echt goed merken hoe belangrijk je elkaar vindt. Uit onderzoek blijkt dat een diepgaand gesprek de band met je gesprekspartner beter maakt, terwijl dit bij smalltalk veel minder gebeurt. Zo’n goed gesprek op Valentijnsdag zorgt dus voor een sterkere relatie.

Bonustip!

Op Valentijnsdag kun je ook jezelf de liefde verklaren! Lief zijn voor jezelf is heel gezond, omdat het je helpt om te ontspannen. Maak er dus hoe dan ook een leuke dag van, ook als je deze dag niet met anderen viert.

Gezonde relaties met Actify

Wil jij vaker dan alleen op Valentijnsdag je waardering voor anderen uitspreken en samen leuke dingen doen? Met Actify maak je er een gewoonte van. In de app vind je verschillende leuke mini’s en series die je zullen helpen. Kies bijvoorbeeld voor de serie samen gezond en gezellig of de serie wandelen met je maatje. Download de app en begin vandaag nog!  

Actify, de activiteitscoach

#34 in Gezondheid en vitaliteit

4.2 • 431 beoordelingen