Goede voornemens? Ga met een haalbaar doel voor gezonde gewoontes!

Leestijd: 5 - 8 min.
Goede-voornemens

Herkenbaar? Na een kerstdiner met zes gangen, een berg oliebollen en een flink glas champagne steken die jaarlijks terugkerende vrienden weer de kop op: je goede voornemens. Na de jaarwisseling begin je vol goede moed aan een nieuwe ik, alleen willen die voornemens maar geen gezonde gewoontes worden. De stommerds! Gelukkig is er een oplossing: met een haalbaar doel wordt het vormen van gewoontes een stuk makkelijker én leuker. In dit artikel leggen we je uit hoe dat werkt.

Wist je dat?

Op ’Quitters day’ hebben veel mensen hun goede voornemens vaak alweer het raam uitgegooid. Deze dag valt al op 19 januari! Wordt dit voor jou het jaar om te ‘quitten’ met Quitters day? 😊 

Een emotionele olifant

Pfff! Je wilde gaan sporten, maar na een baaldag op werk, topdrukte in de supermarkt en een huilend kind op je arm gaat dat hem echt niet meer worden. Dus plof je ’s avonds lekker op de bank, met je benen omhoog en een reep chocolade in de aanslag. Je weet heus wel dat dit niet zo verstandig is, maar vandaag heb je het even verdiend…

Psycholoog Jonathan Haidt vergelijkt ons gedrag met een bestuurder op een olifant. Die bestuurder is ons verstand, waarmee we bijvoorbeeld besluiten om te gaan sporten. Onze emoties zijn de olifant: die beweegt alleen mee als het ook goed voelt. Als jouw doel niet goed bij je past, te groot is of even niet uitkomt, krijg je die olifant niet in beweging. En dan ben je snel terug bij af. Hoe los je dat op?

In 3 stappen naar jouw haalbare doel

Die vergelijking met de olifant is een handig hulpmiddel voor jouw plannen aan het begin van het jaar. Ga maar na: een nieuwe gewoonte is makkelijk te bereiken als het je lukt om die bestuurder en de olifant met de neus.. euh.. slurf dezelfde kant op te krijgen. Want dan sta je er zowel met je verstand als je emoties achter. In feite vorm je een haalbaar doel in 3 stappen:

  • Je kiest een goede richting voor de bestuurder.
  • Je zorgt voor de juiste motivatie voor de olifant.
  • Je maakt de weg naar je doel niet te moeilijk.

Stap 1. Kies een goede richting

Een nieuw dieet, een cursus mediteren én je hardloopschoenen weer uit de kast.. Oef! Breekt het zweet je spontaan uit? Vaak nemen we met onze goede voornemens iets te veel hooi op de vork. En dat is helemaal niet nodig! Je maakt het jezelf namelijk veel makkelijker door met één doel aan de slag te gaan. Dat doel hoeft bovendien echt niet groot te zijn. Sterker nog: klein beginnen met gezond gedrag is veel beter haalbaar. Wist je dat die ‘baby steps’ een stuk duurzamer zijn dan je ineens op een streng dieet te storten?

Je hebt een mooie richting gekozen. Check! Laten we nu eens kijken of je de boel wat specifieker kunt maken. ‘Ik wil meer bewegen’ is nog best wel vaag, maar je kunt zo’n einddoel vaak opknippen in kleine tussenstappen. Begin bijvoorbeeld met ‘ik ga een half uurtje wandelen in mijn pauze’ of ‘op donderdagen ga ik spinnen in de sportschool’. Zo blijven je nieuwe gewoontes behapbaar. En hoe lekker is het als je zo’n tussenstap kunt afvinken? Kom maar door met die gratis motivatie!

Stap 2. Zorg voor de juiste motivatie

Over motivatie gesproken: je doel wordt pas echt haalbaar als je er emotioneel ook achter staat. Bedenk daarom eens goed waarom jij voor een nieuwe gewoonte kiest. Wil je die fijne broek weer dragen, onbezorgd achter de kleinkinderen aanhollen of zorgeloos in slaap vallen? Schrijf het op! Als je weet waar je het voor doet, geeft dat je een energieboost van heb ik jou daar.

Enne.. Houd je het ook een beetje leuk voor jezelf? Door aan de slag te gaan met dingen die bij jou passen, gaat het vormen van nieuwe gezonde gewoontes je namelijk makkelijker af. Wil je wat gezonder eten? Dan hoef je heus niet dagelijks met tegenzin op een stronk selderij te knagen. Plan in plaats daarvan een vast avondje gezellig samen vegetarisch koken of experimenteer met leuke lunchrecepten. Als je het leuk maakt waar dat kan, is het veel makkelijker om gemotiveerd te blijven.

Stap 3. Maak de weg naar je doel niet te moeilijk

Je hebt jouw doel al wat beter haalbaar gemaakt door hem in kleinere stapjes op te knippen. Super! Want zo is de weg naar de eindstreep leuker en lijkt die korter. Nu is het slim om alvast na te denken over mogelijke hobbels op de weg. In de psychologie heet zo’n hobbel een ‘trigger’. Triggers kunnen ervoor zorgen dat je misschien weer op een oude gewoonte terugvalt.

Stel: je hebt als doel om wat eerder te gaan slapen, maar dat lukte deze keer niet. Balen, maar je weet vast waar het door kwam. Misschien had je een stressvolle werkdag, omdat je ’s ochtends te laat van huis ging. Of keek je te lang naar je telefoonscherm voor het slapengaan. We kennen onszelf best goed, dus weten we meestal ook wat onze eigen triggers zijn. En we kunnen ze slim omzeilen. Door de wekker wat eerder te zetten of door je schermtijd te verminderen bijvoorbeeld. Zo spring je als een volwaardig hordeloper over jouw obstakels heen!

Tip!

Ben jij goed bezig met jouw gezonde voornemen? Beloon jezelf! Door jezelf wat leuks cadeau te doen, zorg je voor extra motivatie. Wat wordt jouw beloning bij je volgende mijlpaal?

Bonustip! Kijk terug en stuur bij

Zo’n nieuwe gewoonte is altijd even wennen. Om beter te zien hoe je ervoor staat, helpt het om regelmatig te reflecteren. Sta even stil bij wat allemaal goed gaat en wat je anders zou doen. Door jezelf die vragen te stellen, word je bewuster van je gedrag. Dat helpt je om bij te sturen als dat nodig is. En wil je het helemaal anders doen? Opnieuw beginnen kan elke dag! Je hoeft echt niet tot januari te wachten voor een nieuw persoonlijk doel.

Actify helpt om van jouw goede voornemens een gewoonte te maken

Natuurlijk kan ook jij van je goede voornemen een gewoonte maken die bij je past! Zeker als Actify je hier een handje bij helpt. Met deze gratis vitaliteitscoach werk jij in kleine stappen toe naar jouw gezonde doel. In de Actify-app vind je recepten, meditaties en workouts die je helpen om gezonder te eten, te ontspannen of meer te bewegen. Ontdek het hier! 

Actify, de activiteitscoach

#34 in Gezondheid en vitaliteit

4.2 • 431 beoordelingen