Slapen met zorgen en te veel to do’s op je bordje

Leestijd: 4 - 6 min.
slapen-piekeren-stress

Een goede nachtrust heeft zoveel voordelen! Je voelt je fit en opgewekt, je kunt je beter focussen en het heeft volgens de wetenschap ook nog eens een  gunstig effect op je immuunsysteem. Dat is fijn, zeker tijdens deze Corona periode. Maar wat nou als goed slapen even niet lukt? Bijvoorbeeld wanneer je veel aan je hoofd hebt. Door stress en gepieker is lekker slapen vaak een ver-van-je-bed-show. Komt dit je bekend voor en ben je op zoek naar een oplossing? Lees verder en ontdek wat je kunt doen!

Piekeren, stress en slaaptekort 

Stress is een belangrijke oorzaak van slaapproblemen. Voordat we gaan kijken naar oplossingen, is het goed om te begrijpen wat het verband is tussen stress, gepieker en een slechte nachtrust. Wanneer je ergens gestresst over bent, pieker je over een oplossing. Piekeren is dus vaak een automatische reactie op stress. Stress, piekeren en slecht slapen gaan vaak hand in hand. Het zijn dominosteentjes die elkaar een voor een aantikken. Voordat je het weet, beland je in een vicieuze cirkel. Want: door stress ga je piekeren, door het piekeren slaap je slecht en wanneer je slecht slaapt krijg je weer extra stress. 

De voordelen van een goede nachtrust

Stress en dus ook piekeren kennen vele oorzaken. De gevolgen zijn vaak niet prettig. Slaaptekort kan op korte termijn zorgen voor een verminderde concentratie en verslechterd geheugen, maar wanneer je chronisch slecht slaapt, worden de risico’s groter. Denk bijvoorbeeld aan een grotere kans op overgewicht, een hoge bloeddruk of zelfs een depressie. Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden om stress en gepieker te verminderen en je nachtrust te verbeteren. Dat laatste biedt veel voordelen! Een gezond slaappatroon heeft namelijk een positieve invloed op je:

  • Gewicht
  • Concentratie en productiviteit
  • Creativiteit
  • Sportprestaties
  • Hormoonhuishouding
  • Huid
  • Emoties en sociale contacten

Hoeveel uur slaap heb je nodig?

Lekker slapen is fijn en dus ook nog eens super gezond. Je hebt je dan ook vast wel eens afgevraagd hoeveel uur slaap je per nacht nou echt nodig hebt. Geldt hierbij hoe meer, hoe beter? Het antwoord is nee. Volgens Volksgezondheid en Zorg hebben de meeste volwassenen tussen de 7 en 9 uur slaap per nacht nodig. Uit onderzoek is gebleken dat zeven uur slaap per nacht  voor de meeste mensen zelfs beter is dan acht. Daar staat tegenover dat twee procent van de volwassenen juist tien of meer uur slaap nodig heeft. Zo’n acht procent heeft aan nachten van vijf of zes uur al genoeg om zich fit te voelen. Wat voor jou het beste is, is dus heel persoonlijk.

Vier tips voor beter slapen

Goed. Een goede nachtrust is dus belangrijk om verschillende redenen. Toch lukt dat niet altijd, want soms is je lichaam toe aan slaap, maar je hoofd nog niet. Houden gedachten jou vaak uit je slaap? Er zijn verschillende dingen die je kunt doen, zo’n twee uur voordat je je bed in duikt, om je voor te bereiden op een goede nachtrust.

  • Zorg voor een ritme. Een regelmatig slaappatroon helpt je om je lichaam op een vast tijdstip het signaal te geven dat het in de slaapmodus mag gaan. Probeer daarom elke dag op dezelfde tijd naar bed te gaan, en sta ook op hetzelfde tijdstip op. Een vast slaapritme geeft rust, ook in je hoofd!
  • Probeer eenvoudige mindfulness oefeningen. Ben je vaak druk in je hoofd? Zit je met je gedachten nog bij gister? Of juist bij wat je morgen allemaal te wachten staat? Met mindfulness oefeningen leer je stap voor stap controle te houden over jouw gedachtenstroom. Mindful leven is heel bewust met je aandacht in het nu zijn. Mindful bezig zijn kan je zomaar overkomen terwijl je geniet van je eerste kop koffie of thee van de dag. Met je ogen dicht in een lastige houding zitten is absoluut niet nodig. Wil je graag beter slapen? Luister naar een mindfulness coach sessie en ervaar wat een body scan met je kan doen. In 30 dagen kan dit een nieuwe gewoonte worden en val jij voortaan ontspannen en rustig in slaap.
  • ’s Avonds trek? Ga voor een lichte snack. Een zware maaltijd kort voor het slapengaan is niet verstandig. Je spijsvertering moet dan hard aan het werk, waardoor je lichaam actiever blijft en het moeilijker is om in slaap te vallen.

Lekker slapen met Actify

Er zijn verschillende manieren om je hoofd leeg te maken en ontspannen in slaap te vallen. Wil jij graag aan de slag met een slaapcoach? Neem dan een kijkje in de Actify-app. Daar vind je gewoontes en suggesties voor elke dag, zoals geleide meditatiesessies, ingesproken door specialist Tijn Touber. Ze helpen je om tot rust te komen en beter te ontspannen. Probeer bijvoorbeeld de gewoonte ‘Dagelijks voldoende nachtrust’ en val stap voor stap beter in slaap.

Actify, de activiteitscoach

#34 in Gezondheid en vitaliteit

4.2 • 431 beoordelingen