5 tips voor blijvend gewichtsverlies zonder jojo-effect

Leestijd: 4 - 6 min.
Fabels over afvallen

Je hebt vast wel eens gehoord van het jojo-effect. De oneindige cyclus van afvallen, aankomen, afvallen en weer aankomen. Super frustrerend! Denk jij inmiddels dat blijvend gewichtsverlies een sprookje is? Je kunt het jojo touwtje écht doorknippen. In dit artikel geven we je praktische tips hoe je voor eens en altijd afscheid neemt van overtollige grammetjes, onsjes en pondjes. Hasta la vista! ;-) 

Wist je dat? Bijna 50% (bij vrouwen zelfs meer dan de helft!) van de mensen is regelmatig aan het lijnen. Gemiddeld gezien bereikt iedereen na zo’n drie maanden zijn of haar doel. Uit onderzoek blijkt echter dat zo’n 80% van de mensen een jaar na het dieet weer terug bij af is. 

Hoe voorkom je het jojo effect?

Om maar met de deur in huis te vallen: een snelle oplossing is er niet. Ken je het gezegde ‘haastig spoed, is zelden goed’? Dit geldt ook voor afvallen. In kleine gezonde stapjes richting je doel werken is minder stressvol. Bovendien ontwikkel je op deze manier eerder een gezonde gewoonte, zoals elke dag starten met een glas water. Op deze manier voorkom je het gevreesde ‘jojo-effect’. Maar hoe pak je het aan?

1. Zie calorieën niet als de vijand

Wanneer je wilt afvallen lijken calorieën de grote boosdoeners van je overtollige kilo’s. Tuurlijk, om af te vallen moet je minder calorieën tot je nemen dan je verbrandt. Maar (gezonde) calorieën zijn niet perse de vijand. Je lichaam heeft ze ook hard nodig. Om je organen te laten functioneren bijvoorbeeld. Of om te kunnen sporten en bewegen. Zie het als brandstof voor je lichaam, maar zorg wel voor de juiste brandstof. Een benzine auto rijdt tenslotte ook niet als je er diesel in gooit, toch? 

2. Zorg voor de juiste dosis gezonde brandstof

Gezonde brandstof dus, check. Daarmee bedoelen we natuurlijk niet dat koekje bij de koffie, maar wel groente, fruit en noten. Jammie! Daar kun je geen genoeg van binnenkrijgen. Of toch wel? Jazeker: gezonde voeding kun je ook ‘overeten’. Een gezonde basis is natuurlijk wel een pré. Maar houd ook hierbij rekening met het aantal calorieën. Pas bijvoorbeeld op met mango, banaan en druiven, de meest suikerrijke fruitsoorten. Noten en avocado zijn ook calorierijk. Groene groentes zoals spinazie en komkommer kun je onbeperkt snoepen.

3. Focus je niet teveel op de weegschaal

Onthoud dat gewichtsverlies, en dan met name als je voor blijvend resultaat gaat, een langzaam proces is. Daarbij heeft je weegschaal het lang niet altijd bij het rechte eind. Zo varieert je vetmassa van dag tot dag zo’n 20 gram, terwijl de weegschaal soms wel 2 kilo aangeeft. Ben je lekker aan het sporten? Spieren wegen zwaarder dan vet. Daarnaast creëer je tijdens het afvallen een calorietekort, wat een stressprikkel is voor je lijf is. Zeker bij vrouwen kan het stresshormoon cortisol ervoor zorgen dat je meer water vasthoudt, en dus op de weegschaal niets of weinig ziet gebeuren. Laat je hier niet door uit het veld slaan. Kijk bijvoorbeeld ook naar je taille-omvang. Je bent niet gek, die spijkerbroek gaat echt makkelijker dicht. 😉 

4. Vind balans in voeding en beweging

Goed nieuws! Met voeding alleen al kun je kilo’s verliezen. Daarbij hoef je niet perse drie keer in de week in de sportschool te staan. Onderzoek toont aan dat voldoende beweging ook kan helpen bij het afvallen:

  • Het onderdrukt je eetlust wordt onderdrukt door het remmen van een ‘hongerhormoon’.
  • Het zorgt ervoor dat je beter kan inschatten of je genoeg hebt gegeten.
  • Het stimuleert je behoefte aan gezondere voeding, met name fruit. 
  • Het vergroot je spiermassa. Hoe meer spiermassa, hoe groter je verbranding in rust.

Niet alleen sporten heeft dus zin. Voldoende beweging kan ook veel effect hebben. Lees hier meer over in ons artikel ‘Is wandelen gezond en helpt het met calorieën verbranden?’.

Wist je dat? Door op verschillende momenten op de dag even te bewegen (rek je uit, maak een wandelingetje), prikkel je regelmatig je verbrandingssysteem. Zo houd je het motortje de hele dag ‘aan’.

5. Ga aan de slag met gezonde gewoontes

Deze laatste tip maakt het verschil! Van gezonde gewoontes heb je een leven lang plezier. En hier kan Actify, de gratis vitaliteitscoach app, je als geen ander bij helpen. 😉

Hoe kan Actify je helpen?

Een gezonde levensstijl hoeft niet ingewikkeld of vervelend te zijn. Integendeel! Gezond eten kan makkelijk en ontzettend lekker zijn en voldoende bewegen kan een routine worden. Hoe je dat doet? Samen met Actify! Deze digitale coach is je stok achter de deur, geeft je tips om om altijd en overal meer te bewegen en biedt je de lekkerste gezonde recepten. Vandaag nog proberen?

Actify, de activiteitscoach

#34 in Gezondheid en vitaliteit

4.2 • 431 beoordelingen