Je huis gezond inrichten doe je zo!

Leestijd: 4 - 6 min.

Zeg, hoe gaat het met jouw goede voornemens? Heb jij je snackhand nog onder de duim? Of val je langzaam maar zeker terug in oude patronen..? Dan is het misschien tijd voor een grote schoonmaak! Huh? Ja echt! Je huis gezond inrichten helpt je namelijk met het maken van bewuste én dus gezondere keuzes. In dit artikel lees je hoe dat precies werkt.

Hoe gezond is je huis nu? Doe de test en weersta de eetverleiding!

Wist je dat je huis gezond inrichten je kan helpen met het weerstaan van eetverleidingen? En dat een slim ingericht huis het makkelijker maakt voor jou en je gezin om gezonder te eten? Ontdek eerst hoe gezond je huis is met deze korte test van het Voedingscentrum. Wat kun je gelijk al verbeteren? Misschien raak je zelfs wat kilo’s kwijt! Als je start met de volgende stappen, ga je zien dat het heel simpel kan zijn.

Tip! Gezonder eten begint met de juiste spullen in huis halen. Deze minicursus etiketten lezen helpt je hierbij!

Je huis gezonder in 4 kleine stappen 

Je huis gezonder inrichten lastig? Welnee, het is veel simpeler dan je denkt. Check deze tips maar! Eenvoudig en effectief, zodat jij en je huisgenoten vandaag nog kunnen starten met gezonder eten. Easy-peasy!

Stap 1: Zet al het lekkers uit het zicht

Trek je ‘s ochtends als eerste een keukenkastje open voor de muesli en valt je oog dan onmiddellijk op die woest aantrekkelijke pot chocopasta? Vanaf nu niet meer! Zet het minder gezonde broodbeleg uit het zicht, zodat je niet op suikerrijke ideeën gebracht wordt. ✔️

Stap 2: Geef fruit en groentesnacks een hoofdrol

Zet een goedgevulde fruitmand goed zichtbaar op een centrale plek in je huis, bijvoorbeeld gezellig op de keukentafel. Zorg daarnaast voor een flinke voorraad minigroente en zet deze helemaal vooraan in de koelkast. Perfect als gezond tussendoortje! ✔️

Stap 3: Bewaar snoep en koekjes in dichte trommels en potten

Wat je niet ziet, is er niet. Met deze tip word je niet telkens ongevraagd aan die koekjes herinnerd. Zeker ook voor kinderen is het zo makkelijker om van al dat lekkers af te blijven. Adem in en focus op de fruitmand. ✔️

Stap 4: Schep je eten op in de keuken

Nog even lekker met je vork de restjes uit de pan vissen, terwijl je eigenlijk al genoeg hebt gegeten. Herkenbaar? Gaat niet meer gebeuren, want jij schept voortaan je eten op in de keuken op en laat de pannen daar. Een soort lopend buffet. ✔️

Tip! Eet van een kleiner bord.
Wist je dat de kans bestaat dat je zo minder eet? Met deze mini ben jij je bewust van de hoeveelheid die je opschept. Wees dus geen opschepper en houd het bij één portie per maaltijd.

2 tips die jou en je huis nóg gezonder maken

Hoe gaat het eigenlijk met je immuunsysteem? Wil je de winterse griepjes en snotneuzen voor zijn, dan is het van belang om je immuunsysteem zo goed mogelijk te ondersteunen. Een gezond eetpatroon en de vier eerder genoemde stappen geven al een boost in de juiste richting. Maar met wat simpele aanpassingen heb je je huis nog meer op orde en is het een waar paradijsje geworden voor je immuunsysteem! Wat dacht je van deze twee simpele en praktische tips: 

Tip! Douche van warm naar koud
Het grote voordeel hiervan is dat je minder vaak en minder lang ziek bent. Is het leuk in de winter? Nee. Ga je het proberen? Ja.

Hoe doe je het? Bouw langzaam af van warm naar koud en blijf 30 seconden staan.

  1. Omring jezelf met luchtzuiverende planten 
    Planten zijn meer dan fijne sfeermakers. Ze houden de lucht in je huis schoon en fris. Wat de meest luchtzuiverende planten zijn lees je hier. Zet ook een plant in je slaapkamer! Voldoende slaap is heel goed voor het versterken van je immuunsysteem en een luchtzuiverende plant helpt hierbij.
  2. Ventileer dagelijks je huis 
    Wist je dat vermoed wordt dat verkoudheid in de winter komt doordat we vaker met elkaar in een afgesloten ruimte zitten? Een extra reden om je huis, auto of werkplek elke dag goed te luchten.

Tip! Wil je na het opruimen van je huis nog een stapje extra zetten? Check dit ‘Blue Zones’ artikel en ontdek waarom mensen op bepaalde plekken in de wereld opvallend gezond oud worden.

Maak van gezonder eten en je immuunsysteem ondersteunen een gewoonte met de Actify app

Je huis is er klaar voor! Nu jij nog. Wil je stap voor stap een gewoonte maken van goed voor jezelf en je gezin zorgen? Ga aan de slag met Actify en ontdek hoe deze app gezonder leven stukken leuker en makkelijker maakt.

Actify, de activiteitscoach

#34 in Gezondheid en vitaliteit

4.2 • 431 beoordelingen