Waarom is je vakantiedagen opnemen gezond voor je?

Leestijd: 3 - 5 min.

Wel of niet je vakantiedagen opnemen deze zomer, wat doe jij? Overweeg je om de zomervakantie over te slaan? Wacht! Lees voordat je besluit dit artikel en ontdek wat vrij nemen en loskoppelen van je werk met je kan doen. Op naar een ontspannen staycation!

Wat zijn de gezonde voordelen van vakantie nemen? 

Kies je dit jaar voor een vakantie in eigen land of zelfs in eigen huis? Goed bezig! Dat betekent dat je kiest voor meer ontspanning. Ben je nog niet overtuigd? Check deze voordelen en think again… 
 

 • Geen reisstress 
  Halleluja! Dit klinkt hemels toch, GEEN reis- en inpakstress?! Dan gaan we er ook niet meer woorden aan vuilmaken, het voordeel is helder. ? 
 • Je komt toe aan essentiële hersteltijd 
  Tot rust komen. Het is zo welkom in deze intense corona tijd. Thuiswerken, je gezin managen, een gezond maaltje op tafel zetten, noem het maar… Je kunt niet altijd maar doorgaan. Hersteltijd kun je niet opsparen en het is nodig om op tijd op te laden en uit te rusten. Je vrije weekenden en avonden dragen bij aan herstel, maar het is niet genoeg. Voor langere tijd het vakantiegevoel ervaren is essentieel voor je gezondheid.

Kortom, ook al ziet je vakantiebestemming er dit jaar misschien minder tropisch uit, je gezondheid is je eeuwig dankbaar als je je vakantiedagen toch opneemt.

Wist je dat?
Het risico op hart- en vaatziekten verhoogt als je lange tijd geen vrij neemt.

Ontspannen tijdens je vakantie aan huis doe je zo

Vind jij het ook zo lastig? Thuis vakantie vieren en dan de boel de boel laten? Letterlijk afstand nemen van je huis en haard helpt natuurlijk. Maar als het even niet anders is, kunnen deze drie tips je inspireren!

 1. Houd al het werk uit het zicht tijdens je vakantiedagen 
  Is jouw gezellige eet- of keukentafel door het vele thuiswerken ook verandert in een werkplek? Het geeft rust als je alle sporen van werk uitwist. Fleur de boel op met een enorme bos bloemen, leg je laptop uit het zicht en schakel de werkmail op je telefoon uit. Volledig afschakelen van alles wat op werk lijkt, helpt je met ontspannen. Hoe je die ontspanning behoudt als je weer gaat werken, lees je in dit artikel over de balans tussen werk en privé.
   
 2. Ga op micro-avontuur 
  Heb jij wel eens op je balkon gekampeerd? Met een kano je eigen omgeving verkend? Of met een koud drankje in eigen tuin genoten van de ondergaande zon? Kortom, wat doe jij graag op vakantie? Is dat iets dat je tijdens je staycation ook kunt doen? Vaak is het antwoord ja en vergeten we dat je het avontuur van vakantie vieren ook dichtbij huis kunt vinden. Maak er een uitdaging van en ga op micro-avontuur in eigen stad, dorp, tuin of balkon!
 3. Koppel jezelf los van de information overload 
  Ok, je werkmail heb je al uitgezet op het moment dat je vakantie begon! Toch? ? Maar wat dacht je van het vele checken van nieuws apps en social media… Zullen we hier ook vrij van nemen? Je hersenen worden doodmoe van die information overload en jij dus ookWist je dat als jij aan het niksen bent, je hersenen eindelijk tijd hebben om de boel te ordenen? Niks doen heeft dus nut!

Slaap zonder wekker 

Laat jezelf zonder wekker wakker worden. Wist je dat je natuurlijke slaapritme terugkomt als je dit lang genoeg doet? Perfect voor tijdens je staycation. Meer slimme slaaptips vind je hier.

Start met nieuwe gewoontes tijdens je vakantiedagen

Wist je dat een vakantie een hele goede periode is om iets nieuws te leren? Wissel deze vakantie een gewoonte waar je vanaf wilt in voor een gezonde gewoonte! Misschien wil je minder suiker eten, wat kilootjes kwijt of calorieën verbranden met wandelen? Of wat dacht je van gezonder eten met het hele gezin? Dit hoef je niet alleen te doen, de gratis Actify app helpt je. Zodat je in kleine stappen op de lange termijn aan een gezondere en stressvrije versie van jezelf werkt. De Actify app geeft je dat zetje in je rug waardoor je deze keer je doel wel bereikt. Kijkje nemen? 

Actify, de activiteitscoach

#34 in Gezondheid en vitaliteit

4.2 • 431 beoordelingen