Verkeerd verbonden? Zo maak je (weer) zelfverbinding  

Leestijd: 3 - 5 min.

Hoe vaak zet jij jezelf op één? Je kunt pas goed zijn voor een ander, als je dat ook voor jezelf bent. Maar als jouw dag wordt bepaald door je baas, de kinderen of je agenda, dan kan het zo zijn dat je verkeerd verbonden bent. Laat daarom de boel even de boel en ontdek de kracht van zelfverbinding!

Ga uit je hoofd en kom in je lijf 

Als piekeren een topsport is, ben jij dan een kampioen? Als je nu volmondig ‘ja’ roept, dan is het de hoogste tijd om minder in je hoofd en meer in je lijf te gaan zitten. Hoe? Door te bewegen! Op welke manier maakt eigenlijk niet uit. Misschien kan jij je hoofd het beste leegmaken door een uurtje te knallen in de sportschool. Of kom je juist helemaal tot rust na een wandeling in de natuur. Wat je ook doet, kom in beweging als je merkt dat je hoofd overloopt van zorgen en gedachtes. Het leidt af en niet onbelangrijk: door te bewegen maak je het gelukshormoon serotonine aan. 

Maak zelfverbinding door te bewegen

Nog even wat feiten op een rij. Dit zijn de voordelen van beweging volgens de Hersenstichting

  • Het verbetert je humeur. 
  • Het verlaagt stress. 
  • Het vermindert angst- en depressieklachten. 

Kortom: in beweging komen is de eerste stap naar meer zelfverbinding. 

Vertrouw meer op je gevoel

Volg jij vaker je hoofd of je hart? Je herkent vast wel dat gevoel dat er iets niet klopt. Of dat iemand niet deugt. Zonder dat je meteen begrijpt waarom. Misschien negeer je dat gevoel soms. En ja hoor, achteraf blijkt toch vaak dat niet je hoofd, maar je hart het bij het juiste eind had. Je koppie erbij houden is verstandig, maar meer vertrouwen op dat typische onderbuikgevoel kan ook heel nuttig zijn. Ons lijf weet namelijk vaak al eerder wat er aan de hand is dan ons verstand.

Wist je dit?
Het is geen zesde zintuig, het bestaat echt! We hebben het over intuïtie. Het ontwikkelt zich door onze ervaringen. Je brein slaat dit op en leert zo signalen van bijvoorbeeld gevaar te herkennen, zonder dat je je hier bewust van bent. Geuren, kleuren, gezichtsuitdrukkingen, stemgebruik en ga zo maar door: het wordt allemaal bewaard op je harde schijf. Zo hielp intuïtie ons vroeger om binnen een seconde in te schatten of er een vriend of vijand tegenover ons stond. 

Tip! Leer voelen met een bodyscan

Luisteren naar je gevoel kan je ook helpen om spanning los te laten. Als je stress ervaart, span je als vanzelf de spieren in je lichaam aan. Een bodyscan maakt je bewust van de plek waar jij de meeste spanning opslaat. Wat dacht je bijvoorbeeld van je kaakspier? Als je vaak hoofdpijn hebt, kan het ontspannen van je kaak dit helpen te verminderen. Luister dus ook letterlijk naar het gevoel in je lijf om meer in verbinding te zijn met jezelf.

Zeg vaker nee

Of zeg juist vaker ja! Tegen jezelf dan. 😉 We raken onszelf vaak kwijt, omdat we teveel meegaan met de wensen van een ander. Maar wat maakt jou blij? En waar heb jij nou écht géén zin in? Geef wat vaker toe aan je eigen behoeftes en start met vertragen. Komt het woordje ‘nee’ niet in jouw woordenboek voor? In dit artikel vind je tips om je grenzen beter te bewaken.  

Wees liever voor jezelf

Eigenlijk is de conclusie dat je meer in verbinding komt met je eigen ik, als je vaker wat liever bent voor jezelf. Meer tijd. Meer aandacht. Meer acceptatie. Meer begrip. En soms wat minder kritisch. 😉 Behandel jezelf als een goede vriend of vriendin. Dat is het recept voor meer zelfverbinding. Vind je dit lastig? Lees hier hoe én waarom zelfliefde werkt. Je bent het waard! ❤️ 

Maak (zelf)verbinding met Actify

Ben jij al verbonden met de Actify-app? Dan ben je klaar voor de volgende stap naar meer verbinding met jezelf! Start bijvoorbeeld met de serie ‘Lief zijn voor jezelf‘. Wil je juist vaker verbinding maken met je omgeving? Ook dat is natuurlijk een gezonde gewoonte. Ga in dat geval aan de slag met de serie ‘Ontdek in 7 dagen de kracht van verbinding‘.

Actify, de activiteitscoach

#34 in Gezondheid en vitaliteit

4.2 • 431 beoordelingen