Stress verlagen? Start met vertragen!

Leestijd: 4 - 6 min.

Hoe lekker zou het zijn als je af en toe de pauzeknop van het leven kon indrukken? De tijd vliegt, maar jij bent de piloot. 😉 Start daarom met vertragen! Dit artikel is jouw routekaart naar meer ontspanning, energie en geluk.

Waarom vertragen? 

Vertragen is niet hetzelfde als stilstaan of niets doen. Het helpt je juist vooruit. Eigenlijk werkt het net als met autorijden: wanneer je op de juiste momenten gas geeft én terugneemt, kom je veilig op je bestemming aan. Vertragen betekent bewuste keuzes maken en slimmer omgaan met je tijd. Met aandacht en een portie zelfliefde. Wie de kunst van het vertragen beheerst, wordt beloond met meer energie, rust en veerkracht. 

Wil jij weten of jij wel wat vaker gas terug mag nemen? Geef dan antwoord op deze drie vragen: 

  • Lijkt er nooit een einde te komen aan jouw to-do lijstje?  
  • Voel jij je weleens schuldig als je niet nuttig bezig bent?  
  • Is ‘druk’ de reactie die je vaak geeft, wanneer iemand je vraagt hoe het met je gaat?  

Heb je tenminste één vraag met ‘ja’ beantwoord? Lees dan vooral verder om te ontdekken hoe je snel kunt starten met langzamer leven. 😉   

Haal de bezem door je agenda

De eerste stap om afscheid te nemen van dat gehaaste, opgejaagde gevoel? Blader of scroll eens met een kritische blik door je agenda. Hoe gevuld zijn jouw dagen? En welke afspraken had je liever niet gemaakt? Drie tips om meer lucht in je agenda te krijgen: 

Tip 1: Stop met fomo, start met jomo! 

Heb jij vaak last van fomo (fear of missing out)? 😉 Probeer dan eens jomo (joy of missing out). Dat feestje overslaan omdat je liever op de bank kruipt met een goed boek; niks mis mee! Tijdens de pandemie is jomo zelfs een trend geworden. De grandma era, geboren op TikTok, is een ‘leefstijl’ waarbij jongeren het uitgaansleven inruilen voor avondjes op de bank. Ze vermaken zich met hobby’s die je niet snel verwacht bij iemand die de dertig nog niet eens heeft aangetikt. Denk aan breien, puzzelen of bakken. Vertragen zit ‘m dus ook in accepteren dat je niet altijd overal bij kunt zijn. En dat is meer dan oké! 

Tip 2: Zeg vaker nee tegen een uitnodiging 

En dan zonder schuldgevoel hé? 😉 Nergens voor nodig ook, want vaker nee zeggen is gezond. Dat geldt overigens ook voor bewust ergens ja op antwoorden. Zolang je maar een weloverwogen keuze maakt die voor jou goed voelt. Je agenda zal je dankbaar zijn! 

Tip 3: Reserveer tijd om te niksen 

We plannen onze agenda vol met dingen die we moeten doen, maar waarom zouden we niet meer tijd reserveren om juist helemaal niks te doen? Zet bijvoorbeeld elke week een kruis door een ochtend, een middag of (doe eens gek) een hele dag. Geniet zonder plan van je vrije tijd!

Vervang multitasken voor unitasken

Multitasken is de oplossing voor iedereen die te weinig uren in zijn of haar dag heeft zitten. Toch? Helaas, het brein wordt niet blij van het uitvoeren van meerdere taken tegelijkertijd. De video hieronder is zelfs het bewijs dat dit eigenlijk onmogelijk is. Bovendien kan multitasken stressvol zijn, want je legt jezelf (te) hoge verwachtingen op. Vervang daarom multitasken voor unitasken (focus je op één taak tegelijk). Effectiever én gezonder! 

Tip!
In de Blue Zones zijn bewoners expert op het gebied van vertragen. Dit artikel inspireert je om alles uit het leven te halen, door juist trager te gaan leven.

Doe dingen met aandacht

Een gesprek dat je voert. De lunch die je eet. De hond die je aait. Heb jij bij alles wat je doet, 100 procent je aandacht erbij? Waarschijnlijk niet. Ons hoofd staat bijna altijd aan en is vol met gedachtes. Mindfulness oefeningen kunnen je helpen met vertragen door meer in het hier en nu te zijn.  

Tip!
Mailtjes, appjes en belletjes: we zijn continu met elkaar in contact, maar maken we ook echt contact? Vertragen betekent ook de tijd nemen voor een goed gesprek. Het liefst offline. Deze mini is een goed begin! 

Omarm verveling

Vervelen, saai toch? Misschien wel, maar het is ook gezond. Het maakt je kalmer, creatiever en gelukkiger. Verveling geeft je de ruimte om te reflecteren. Omarm daarom de ‘saaie’ momenten in het leven en gebruik ze om je gedachtes op een rijtje te zetten. Verveling geeft je daarnaast de kans om te ‘ontprikkelen’. Tijdens het lanterfanten laad je jouw energiebatterij weer op. Boek dus zo nu en dan een welverdiend retourtje naar Luilekkerland! 

Leer vertragen met Actify

Wil je van vertragen een gezonde gewoonte maken? Dan ben je bij Actify aan het juiste adres! De serie ‘Leef meer in het nu‘ is een mooie eerste stap naar een leefstijl met meer rust, ontspanning en balans. Download de gratis Actify-app en start vandaag nog met vertragen! 

Actify, de activiteitscoach

#34 in Gezondheid en vitaliteit

4.2 • 431 beoordelingen